A venit primăvara (teoretic, căci dacă ne uităm pe geam și la termometru nu suntem chiar atât de siguri) și a apărut mult-așteptata leurdă, planta vedetă a acestui frumos anotimp. Ador să cutreier piețele pline de bunătăți să să-mi umplu coșul cu diverse frunze care mai de care mai pline de clorofilă ce promit elixirul nemuririi și sănătatea veșnică.
Înrudită cu usturoiul și cu un spectru curativ larg, leurda – allium ursinum (usturoiul ursului/ sălbatic) – este un ingredient ideal pentru a-i conferi organismului un respiro de la toxinele acumulate pe parcursul iernii. ”În urma unor studii efectuate în laboratoarele din Germania, a fost declarată „Planta mileniului trei”, efectele sale asupra inimii şi a vaselor de sânge, asupra digestiei, asupra sistemului imunitar şi a celui endocrin uimind pur şi simplu oamenii de ştiinţă” (sursa: www.csid.ro). Acest usturoi sălbatic este un puternic detoxifiant care contribuie la purificarea sângelui și care are efecte puternice asupra colesterolului, răcelilor, stărilor depresive, tensiunii arteriale, infecțiilor și a asteniei de primăvara (care ne va copleși în momentul în care va veni și primăvara, momentan nu este cazul – ninge în martie, of, ce trist!).
Leurda poate fi folosită în diferite moduri, de la supe la salate și pesto, fiind o alternativă de sezon pentru verdețurile cu care suntem deja obișnuiți. Astăzi, vă prezint o supă cremă de leurdă, gustoasă, ușor de preparat, consistentă și sănătoasă.
Mod de preparare (6 porții):
- 2 morcovi medii
- 1 rădăcină de păstârnac
- 2 cartofi mari (albi)
- 1 legătură mică de pătrunjel
- 1 ceapă mică albă – tocată mărunt
- 2 fire de ceapă verde – rondele
- 2 fire de usturoi verde – rondele
- 4 legături de leurdă
- 150 gr smântână
- 2 linguri ulei de măsline Ionis
- 1,6 l apă
- Sare și piper după gust
Mod de preparare:
- Ceapa uscată, ceapa verde și usturoiul verde se călesc în uleiul de măsline până se înmoaie ușor.
- Se adaugă morcovii, păstârnacul și cartofii tăiați cubulețe și se călesc ușor. Se adaugă pătrunjelul tocat (inclusiv codițele), se călește și el 1 minut.
- Se adaugă apa sau supa de legume, sarea și piperul, se acoperă oala și se lasă la fiert până când legumele sunt ușor moi, dar nu fierte complet. Acum se adaugă și leurda tocată grosier (inclusiv codițele) și se lasă la fiert până sunt bine moi legumele.
- Se ia de pe foc, se pasează cu mixerul vertical și se adaugă smântâna (eu am avut o smântână grasă de țară, nu a fost nevoie să o temperez amestecând-o înainte cu un polonic din supa fierbinte pentru a nu se brânzi), se mixează bine și se pune din nou pe foc supa.
- Se mai lasă să dea 2-3 clocote și este gata. Poftă bună să aveți! Eu am servit-o cu nucă zdrobită și o felie serioasă de pită de casă ardelenească :).
Să fiți sănătoși!
Cu drag,
MousseAdina
Fara smantana este oare gustoasa?
LikeLike
Desigur, nu văd de ce nu ar fi;). Se poate opta și pentru smantana de cocos, dacă este o alegere din considerente de post sau dietă vegană, doar ca aceasta va da o tentă supei. Eu zic că merită încercat și fără smântână. 🙂
LikeLike