”The subject tonight is Love/ And for tomorrow night as well,/ As a matter of fact
I know of no better topic/ For us to discuss/ Until we all die!” (Hafez)
Povestea rețetei
Happy Norouz! Sal-e nou moborak bashe, dustane aziz! Astăzi, iranienii de pretutindeni sărbătoresc anul nou persan, o frumoasă sărbătoare care vestește un nou început. (coincide și cu echinocțiul nostru).
Nowruz (= ”ziua cea nouă”) provine din zoroastrism, cea mai veche religie a omenirii, religia popoarelor din Asia Centrală, Iran și Azerbaidjan, fondată de către Zarathustra (Zoroastru), ale cărui învățături au fost scrise la începutul mil. II î. Hr., fiind o religie caracterizată de dualismul binelui și răului. Perpetuat de-a lungul timpului, norouz este un prilej de veselie și sărbătoare.
Sărbătorirea începe cu chaharșambe-ye suri, ultima zi de miercuri din an, unde este marcat cultul focului; în această zi există obiceiul ca oamenii să aprindă un foc peste care sar. Conform credinței zoroastriene, sufletele morților coboară pe pământ pentru zece zile veghind asupra vieții. Acest eveniment trebuie întâmpinat într-un mod special și, în același timp, demn, așadar pentru satisfacerea acestor cerințe, prezența focului sfânt și creator este imperios necesară.
Ajunul Nouruzului este momentul în care întreaga casă este luminată, fiind momentul în care este pregătită masa haft sin ”șapte sin-uri”, adică o țesătură ce se întinde pe covor peste care se așază o oglindă, lumânări în număr egal cu cel al membrilor familiei, care vor arde pentru sănătatea acestora, un Coran, o pâine mare, un vas cu apă pe care plutește o frunză după mișcarea căreia se va stabili exact momentul intrării Soarelui în zodia Berbecului, o sticlă cu apă de trandafiri, fructe, un pește mic, viu de culoare roșie, lapte acru, lapte dulce, brânză, ouă roșii și cele șapte alimente ale căror nume în limba persană începe cu litera S și se scriu cu litera ’’sin’’, de unde vine și numele mesei. Aceste alimente sunt: sepand (plantă medicinală, folosită în medicina populară despre care se crede că are puteri miraculoase și că apără de deochi), sib (măr), siyah-dane (semințe negre, de la diverse plante), senged (măslină sălbatică), somaq (condiment), serke (oțet), sir (usturoi), sabzi (verdețuri încolțite, de ex. grâu), samanu (mâncare tradițională, preparată din zeamă de grâu încolțit și făină) – sursa: wikipedia.
Încheind succinta filă istorico-explicativă, vă prezint cu drag și preparatul de astăzi, un desert pregătit de iranieni cu această ocazie, pe numele său ”naan gerdooee”, biscuiți cu nucă, un deliciu. Noi i-am dat gata cu mult înainte de norouz, chiar dacă îi pregătisem pentru astăzi. Rețeta este preluată de pe site-ul: www.mypersiankitchen.com, care îmi place foarte mult. Eu am cunoscut îndeaproape bucătăria persană cu mulți ani în urmă, în timpul studiilor mele, și am gătit într-o vreme (cam îndepărtată ce-i drept, hehe) aproape exclusiv mâncare persană. Așadar, sunt extrem de subiectivă, dar vă recomand, totuși, să o încercați. De la kebab-uri la tocănițe, așa-numitele ”khoresht-uri”, până la supe și salate, absolut toate preparatele sunt delicioase….în ciuda subiectivismului meu deja menționat.
Ingrediente (15 bucăți medii spre mari, 24 dacă îi modelați mai mici):
- 6 gălbenușuri (eu am folosit ouă de mărimea S de cca 53 gr bucata)
- 270 gr nuci măcinate (prăjite ușor în prealabil)
- 60 gr zahăr pudră
- 2 pliculețe zahăr vanilat cu bourbon
- ½ lgț esență sau pastă de vanilie
- Pentru decor veți avea nevoie de jumătăți de nucă (câte o jumătate/ biscuit)
Mod de preparare:
- Se încinge cuptorul la 150 C, căldură sus + jos. Se tapetează 1 sau 2 tăvi cu hârtie de copt (mie mi-au ieșit 15 biscuiți de dimensiuni medii spre mari, așa că i-am copt în tava cuptorului, una singură ;).
- Se bat gălbenușurile cu ambele tipuri de zahăr și esența de vanilie până își dublează volumul și capătă o consistență cremoasă.
- Se încorporează nuca măcinată și se amestecă bine. Aluatul va avea o consistență densă.
- Cu ajutorul lingurii pentru înghețată, se iau porții egale de aluat și se așază în tavă, cu distanțe de 2 cm între ei (nu se vor lăsa prea mult la copt). Dacă nu aveți lingură de înghețată, puteți folosi câte 2 linguri pentru o distribuire uniformă.
- Peste fiecare biscuit se așază câte o jumătate de nucă care se presează ușor.
- Se coc cca 25 de minute. Se scot din tavă cu grijă și se lasă la răcit pe un grătar special.
- Se devorează rapid căci sunt prea buni pentru a fi neglijați :).
Cu drag,
MousseAdina