Zise și brioșe pe la noi, muffins sunt una dintre cele mai bune invenții dulci, după părerea mea. De la versatilitatea lor caracteristică până la desfrâul imaginației, trec prin toate procesele ușoare ale cofetăriei/ patiseriei și ajung în farfuria noastră sub forma unui răsfăț dulce căruia doar cu greu îi putem rezista – îndeosebi atunci când sunt bine făcute d.p.d.v. tehnic, pufoase dar dense, moi și gustoase.
Voi fi debordant de sinceră cu voi mărturisindu-vă că am încercat mai mult de 10 rețete diferite de muffins și niciuna nu a rezultat în ceea ce înseamnă muffin-ul ideal pentru mine, așa cum am mâncat în Germania de sute de ori (în cinci ani s-au cam adunat niște muffins devorați), cumpărați, ce-i drept de la supermarket-uri, și care conțineau 10 rânduri de ingrediente, din care 9 erau compuse doar din E-uri. Erau mizerabili în materie de ingrediente, dar al naibii de gustoși. Și….după îndelungi încercări, am dat hodoronc tronc peste o rețetă care mi-a stârnit interesul și pe care am încercat-o neschimbând nimic la ea, așa cum nu fac, practic, mai niciodată. Deși uneori pornesc de la o rețetă, versiunea mea finală nu mai are nicio legătură cu punctul de pornire. Astăzi, vă împărtășesc și vouă această rețetă și o redau aici, pe blog, la cererea unui număr mare de persoane care, văzând-o în fotografii pe pagina mea de Facebook, m-au rugat să o traduc și să o postez ca rețetă. Voi face asta pentru că am fost rugată, chit că nu îmi este deloc caracteristică această conduită – să preiau o rețetă așa cum este ea și să o postez aici. Menționez, prin urmare, că este preluată în totalitate de pe site-ul https://bakerbynature.com/, dar că am ”umblat” eu puțin la arome (PS: o voi traduce in grame pentru a vă fi mai ușor să o urmați). Ok, haideți să-i dăm drumul ;).
Ingrediente (15 bucăți)
- 300 gr făină albă
- 1 lgț rasă de praf de copt
- 1 praf de sare
- 125 gr unt gras (82% grăsime) la temperatura camerei
- 225 gr zahăr tos
- 2 lgț coajă rasă de lămâie (de la lămâi organice, necerate – foarte important!)
- 2 ouă mari sau 3 mai mici – la temperatura camerei
- 80 ml zeamă de lămâie
- 225 gr smântână (eu am folosit Iuga de 20% grăsime) – la temperatura camerei
- 170 gr afine (proaspete sau congelate) + 1 lg de făină
- 3 lg semințe de mac (ușor râșnite/ măcinate)
- 1 lgț esență de vanilie
- 1 lgț esență de lămâie siciliană Dr Oetker
Metodă de preparare:
- Cuptorul se încălzește la 180 C. Se pregătesc 2 tăvi pentru muffins și 15 chese (mie atâtea mi-au ieșit, chiar dacă rețeta originală prevede 12 bucăți).
- Făina, praful de copt și sarea se cern într-un bol mare.
- Se bat la mixer untul cu zahărul, coaja de lămâie, esența de vanilie și esența de lămâie, la viteză medie pentru cca 3 minute.
- Se adaugă apoi ouăle unul câte unul și se bate totul până la încorporare. Se oprește mixerul.
- Între timp se combină zeama de lămâie cu smântâna.
- Se pornește mixerul la viteză mică și se adaugă în etape, alternând, mixul de făină cu praf de copt și smântâna amestecată cu zeama de lămâie. Se începe și se termină cu făină. Nu este recomandat să supramixați aluatul (n.B. dacă în vreun moment până la încorporarea ingredientelor uscate și a celor umede vi se pare că untul cu zahăr este tăiat, nu vă îngrijorați absolut deloc. Continuați baterea și pașii descriși în rețeta de față și lumea va reveni la normal :).
- Afinele se amestecă cu lingura de făină până sunt bine acoperite.
- Se încorporează ușor semințele de mac și afinele în aluat și se toarnă în chesele pregătite. Eu folosesc o lingură pentru înghețată pentru a avea cantități relativ egale. Am umplut aproape total fiecare chesă, ele nu cresc exagerat de mult.
- Se coc pentru 30 de minute și se face proba cu scobitoarea.
- Am ajuns la finalul rețetei pe care vă recomand să o încercați. O să vă îndrăgostiți de ea ;).
- Glazura de deasupra poate fi omisă, m-am convins după ce am făcut-o, dar dacă insistați să o faceți, totuși, aceasta se obține prin amestecarea zahărului pudră (100 gr) cu 1 lgț zeamă de lămâie și 1 lgț lapte. Nimic complicat 😉

Cu drag,
MousseAdina