Aluaturi dulci

Biscuiţi fragezi cu fructe uscate şi fistic

Dragii mei, cu ocazia sărbătorii Paştelui am creat un meniu deloc tradiţional regiunii de unde îmi trag sorgintea, mândrul Ardeal. Dacă meniul sărat a fost conform cu tradiţiile pe care le ador, meniul dulce a cuprins noi creaţii, care şi-au făcut intrarea pe scena repertoriului meu de cofetar amator, urmând să facă parte din el categoric.

Unul dintre aceste produse sunt biscuiţii-vedetă de astăzi care reprezintă, în realitate, o struţo-cămilă. De ce? Pentru că sunt un hibrid între işlere (mă rog, un fel de…) şi florentines (bănuţi de ciocolată ornaţi cu diferite fructe uscate sau confiate şi nuci, alune etc.). Ideea a pornit de la un biscuite pe care l-am folosit la realizarea unui entremet, a cărui frăgezime m-a fermecat irevocabil. Am modificat reţeta de bază a acestui biscuite şi am venit cu ideea integrării părţii de florentines dând naştere, astfel, produsului pe care îl intitulez simplu: işlero-florentines. Vă promit că dacă încercaţi această reţetă nu veţi mai încerca altele şi o veţi repeta cu fiecare ocazie. Fragezi şi aromaţi, vor fi vedetele biscuiţilor făcuţi acasă. Ah, cum se topesc în gură! Nu vă mai spun că dificultatea lor este egală cu zero, hehe ;).

Flore5.jpg

Ingrediente (40-50 bucăţi):

 • 230 gr unt gras (82% grăsime) – la temperatura camerei
 • 120 gr zahăr pudră vanilat
 • 150 gr nucă prăjită măcinată foarte fin sau pudră de migdale
 • 60-65 gr gălbenuş (cca 3 ouă)
 • 360 gr făină albă (cernută)
 • 1 pliculeţ de praf de copt
 • 1 praf de sare
 • 1/2 lgţ esenţă de vanilie

Pentru decor:

 • 200 gr ciocolată neagră 55% (eu folosesc ciocolată Belcolade 55% noir)
 • fructe confiate sau uscate şi oleaginoase (nuci, alune de pădure, fistic, pecane, macadamia etc.) după gust (aici nu vă pot da cantităţi, depinde pentru ce optaţi şi cât de mult doriţi să “încărcaţi” biscuiţii)
 • Eu am folosit stafide aurii (întregi), merişoare tocate grosier, fistic tocat grosier.

Metodă de preparare:

 1. Se încălzeşte cuptorul la 170 C. Se tapetează cu hârtie de copt 3 tăvi.
 2. Untul şi zahărul se spumează bine.
 3. Se adaugă gălbenuşul, praful de sare, esenţa de vanilie şi nuca măcinată. Se amestecă până la omogenizare cu mixerul, folosind cârligul de frământare.
 4. La final se încorporează făina şi praful de copt cernute şi se amestecă până aluatul devine omogen.
 5. Din aluat se formează o bilă care se dă la rece cel puţin o oră.
 6. După acest timp, aluatul se scoate pe masa de lucru şi se întinde între două foi de hârtie de copt (astfel, se întinde extrem de uşor, fără să se lipească de merdenea). Se întinde o foaie de 1/2 cm grosime şi se decupează inele rotunde de 6 cm diametru.
 7. Se aşază în tavă cu distanţă între ei şi se coc între 12 – 15 minute. Se scot şi se lasă la răcit în tavă sau pe un grătar de răcire.
 8. Când sunt perfect răciţi, se decorează. Cum? Se topeşte ciocolata la baie de aburi.  Cu ajutorul unei linguri, se pune ciocolată topită în mijlocul fiecărui biscuite, iar apoi se decorează cu fructele uscate şi nucile pentru care s-a optat.

Informaţii: Pentru decuparea biscuiţilor eu am folosit un pahar cu diametru de 6 cm, astfel rezultând 50 de bucăţi; această cantitate este însă pur orientativă, depinde foarte mult de grosimea cu care aţi întins aluatul. Dacă respectaţi însă toate indicaţiile mele, vor ieşi 50 de bucăţi. De asemenea, timpul de coacere poate varia în funcţie de cuptorul vostru. Trebuie să fie uşor aurii pe margine.

Sfat: Vă recomand ca, la orice aluat fraged, să folosiţi două foi de hârtie de copt pentru a vă uşura munca de a întinde aluatul. Astfel, evitaţi ca aluatul să se lipească de merdenea şi nici nu mai este necesar să folosiţi făină pentru a evita lipirea aluatului de masa de lucru. 

Flore6.jpg

Sărbători frumoase!

Cu drag,

La Gourmandise MousseAdina

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s