Dacă la prăjituri am sărit peste tradiţii, la felurile sărate am păstrat nu doar tradiţiile locale străvechi, ci şi pe cele ale familiei mele din moşi strămoşi, aşa că bunica şi străbunica mea au fost şi ele prezente la masa de sărbătoare chiar dacă doar în sufletele noastre. Lor le datorăm aceste reţete de preparate care au dăinuit de-a lungul timpului în orice loc pe unde a şerpuit drumul vieţii noastre, al urmaşilor. Eu nu sunt rasă pură, dacă este să zic aşa: născută în Bucureşti, crescută în Satu Mare, copilărind în Sighetul Marmaţiei, cu părinţi din Ardeal şi bunici din Moldova…am ieşit eu, o variantă de hibrid regional pasionat de toate gastronomiile lumii. Ce fiinţă, nu-i aşa?! Hehe! Pe scurt, în venele mele curge zahărul din Ardeal şi borşul din Moldova, ambele regiuni oferind omenirii gospodine desăvârşite. Nu că m-aş lăuda în vreun fel, uneori ţicneala mea depăşeşte orice graniţe, deci nu, nu este o laudă 😉
Deci, după cum vă povesteam, suntem o familie de gurmanzi şi bucătari amatori că nah, studii nu avem în domeniu, dar gena e genă şi genetica genetică. Ce rost are să contrazicem ştiinţa?! Ciorba aceasta de berbecuţ care de fapt ar fi de miel, dar pe care noi am adaptat-o, este transferată din genă moldovenească în genă ardelenească, rezultând ceea ce vă prezint astăzi :). Evident, un delciu de netăgăduit ;).

Ingrediente (oală de 8 litri că doar e sărbătoare, nu?!):
- 2 lg ulei de rapiţă sau floarea-soarelui
- 1 fir de praz tăiat rondele
- 1 legătură de ceapă verde – tocată
- 1 legătură de usturoi verde – tocată
- 2 cepe galbene medii – tocate mărunt
- 1,5 kg carne (coaste de berbecuţ)
- 1/2 buc de ţelină (mare) – cubuleţe
- 1 rădăcină mare de păstârnac – cubuleţe
- 3 morcovi medii – cubuleţe
- 2 gulii medii + cubuleţe
- 2 legături de leurdă – tocată
- 1 lg de tarhon murat
- 1 foaie de dafin
- sare şi piper după gust
- 1 lgţ boia dulce
- apă
- 2 legături frunze de pătrunjel – tocat mărunt
- Pentru acrit: 2 mâini pline de măcriş sau 1,5 l borş (PS: noi folosim pentru acrit măcrişul, dar pentru că nu se găseşte mereu şi oriunde în ţară, se poate folosi cu succes şi borşul)
Mod de preparare:
- Prazul, ceapa verde, usturoiul verde şi ceapa galbenă tocate mărunt se călesc în ulei. Se adaugă apoi carnea şi se călesc împreună.
- Se adaugă apa, sarea, piperul, boiaua şi foaia de dafin.
- Când carnea este deja moale binişor, către fiartă, se adaugă legumele tăiate cubuleţe, mai puţin gulia. Când sunt şi acestea aproape moi, se adaugă gulia cubuleţe şi leurda tocată şi ea. Se continuă fierberea.
- La final, când sunt fierte toate legumele şi carnea, se adaugă măcrişul tocat sau borşul dat în clocot în prealabil şi tarhonul şi se mai fierbe totul cca 5 minute.
- Se închide focul şi se adaugă pătrunjelul tocat mărunt şi se acoperă oala cu un capac.
- Ciorba este gata de savurat :). Se poate servi cu o smântână bună, adică Iuga – o puteţi achiziţiona aici: Produsele Zonar și Iuga


Paşti fericit!
Cu drag,
La Gourmandise MousseAdina