”Nimic nu-mi încălzește sufletul mai mult decât o farfurie plină cu curry”.
Namaste, dragi iubitori de mâncare și cuvinte frumoase!
Bucătăria indiană a fost o dragoste la prima vedere, iar cunoștința cu ea am făcut-o în Germania, în vremea studenției mele. Timp de cinci ani, am avut nenumărate ocazii, dintre cele mai fantastice, să încerc diverse preparate specifice diferitelor regiuni ale acestui minunat ținut (largo sensu), iar una dintre colegele mele, originare din Punjab, m-a făcut să o îndrăjesc și mai mult. Desigur, ea este o lume a condimentelor, a aromelor puternice, a gusturilor invazive pentru niște papile care nu sunt obișnuite cu iuțeala unei istorii ca cea a Indiei. În frumosul Heidelberg, orașul în care am devenit adult și unde am făcut cunoștință și cu viața, nu doar cu bucătăria indiană, se aflau în acei ani mai multe restaurante cu specific indian, așa că nu știu dacă există vreun preparat din meniul restaurantului meu preferat pe care să nu-l fi încercat. Expediția în periplul acestei lumi unice a condimentelor a continuat și pe durata șederii mele în New York, unde nu vă puteți închipui câte asemenea restaurante oferă clienților experiențe culinare dintre cele mai grozave (în SUA există, din cunoștințele mele, cca 80.000 de restaurante cu specific indian – un număr care vorbește de la sine). Pe vecie și irevocabil, m-a cucerit Chicken Korma, un preparat cu pui, caju și fulgi de cocos, preparatele tandoori și toate tipurile de samosas, iar pe linie vegetariană, minunatul curry de legume de care mi-am amintit zilele trecute și pe care l-am pregătit pentru o cină romantică și picantă (mă refer la mâncare, evident ;).
Nu doresc să intru acum în detalii cu privire la bucătăria indiană, s-ar putea scrie o teză de doctorat pe acest subiect și urmează să scriu un articol detaliat, așa că prefer să amân acest preludiu pentru mai târziu și să încep cu esența. Mă rog, o infimă parte din ea: curry-ul de legume. Dacă v-am stârnit curiozitatea, vă invit să mă insoțiți în continuare în această fascinantă lume. Rețeta de astăzi este una vegană, care abundă în legume, lapte de cocos și curry, adică tot ce este necesar pentru a ne transpune cu simțurile în India :).

Ingrediente (4 porții):
- 3 cartofi medii roșii (cuburi mari)
- 1/2 conopidă mare
- 3 morcovi medii (rondele groase)
- 2 rădăcini de păstârnac (rondele groase)
- 2 cepe medii (tocate mărunt)
- 4 căței de usturoi (rondele)
- 1 vănătă (cuburi mari)
- 1 conservă de roșii cubulețe
- 500 ml lapte de cocos
- 1 cm de rădăcină de ghimbir
- 2 lg pastă de curry galbenă
- 2 lgț pudră curry masala
- sare și piper după gust
- 1 lgț garam masala
- 1 lgț chimen măcinat
- 2 lg ulei de măsline cu ardei iute
Mod de preparare:
- Ceapa se călește în uleiul de măsline încins până se înmoaie. Se amestecă constant să nu se ardă.
- Se adaugă ghimbirul dat pe răzătoarea fină, usturoiul și pasta de curry și se prăjesc toate timp de 3-4 minute, la foc mic.
- Se adaugă legumele și condimentele și se sotează până prind culoare pe toate părțile.
- Se adaugă conserva de roșii și laptele de cocos și se lasă la fiert, la foc mic spre mediu, până sunt fierte legumele (noi le preferăm al dente), iar sosul a scăzut la jumătate. Este important să nu scadă complet, avem nevoie de sos, curry fiind un preparat care se servește cu orez și….cu acest sos.
- Se servește fierbinte, cu orez basmati (preferabil). Noi am optat de data aceasta pentru un orez brun, dar nu este tipic, iar orezul basmati nu are cum să fie înlocuit cu succes în bucătăria indiană așa că dați Cezarului ce este al său ;).
Am servit curry-ul de legume cu o salată delicioasă alcătuită din roșii, castraveți și mentă proaspătă.
Cu drag,
MousseAdina