Ispite dulci de toate felurile

Parfait cu căpșune, fistic și limoncello

Pentru că a venit vara și ne-a luat prin surprindere cu niște călduri de august tocmai la debutul ei, parfait-ul și înghețata sunt deserturi răcoritoare, pe placul tuturor, aromate și îmbucurătoare, așa că nu văd un desert mai potrivit pentru următoarele luni caniculare.

Când vine vorba despre parfait, unul dintre deserturile noastre favorite, idei am mai multe decât ține vara, așa că aromele necesită o prioritizare de urgență și o riguroasă selecție, din simplul motiv că ne dorim să mai încăpem, totuși, în hainele estivale ;). Înghețata este acel gen de dulce pe care îl iei în brațe precum o face un pitbull cu victima sa (el nu ia chiar în brațe, dar metaforic vorbind merge comparația) și nu îl lași până nu îl termini, devorându-l cu o poftă și o bestialitate greu de imaginat. Noi cam așa suntem.

Am supus testării un nou produs de acest gen, pe care l-am conceput recent, cu rezultate excelente (semn că este gata devorat) și pe care nu mă lasă conștința să nu-l împărtășesc cu voi. Grăbiți-vă, în schimb, cât mai găsiți căpșuni în piețe (dacă nu o fi deja cam târziu). V-aș sugera să alegeți cele mai parfumate fructe, pentru că ele sunt reginele gustului și vor da aroma finală. Rabatul de la calitatea ingredientelor nu este un prieten de nădejde în bucătărie, fapt pentru care garantez 100%.

În această rețetă, am ales să combin mai multe ingrediente, păstrând totuși ca notă de fundal aroma căpșunilor. Fisticul, menta și limoncello sunt companionii perfecți și fac o diferență între produsul din comerț și ceea ce puteți realiza acasă, chiar voi. Fără mașină de făcut înghețată, făr stres, cu grad de dificultate redus și reușită garantată. Ingredientele acestui parfait mă duc cu gândul la o călătorie prin patria mamă (căpșunile), Orient (fisticul) și Italia – Amalfi (limoncello). Până la călătoria reală, însă, vă dau rețeta ;).

P2.jpg

Ingrediente:

Pentru jeleul de fructe:

 • 450 căpșune
 • 50 gr zahăr tos (1)
 • 10 gr pectină
 • 20 gr zahăr (2)

Mod de preparare:

 1. Fructele și zahărul (1) se pun într-o crăticioară și se pun pe foc până când se înmoaie căpșunile.
 2. Pectina se amestecă cu zahărul (2) și se toarnă în ploaie peste amestecul de căpșuni, amestecând continuu și repede. Se lasă la fiert fix 3 minute, apoi se ia crăticioara de pe foc. Se lasă la răcit. Ceea ce vom obține va fi asemenător unei dulceți de căpșuni.

Notă: Pectina poate fi înlocuită cu cca 5 gr de gelatină (hidratată în 25 ml de apă – în cazul gelatinei pudră. La gelatina foi nu contează cantitatea de apă, ea va absorbi cât este necesar pe durata celor 10 minute cât stă la hidratat. Se folosește întotdeauna numai apă foarte rece!). În cazul în care folosiți gelatină, aceasta se adaugă la final, după ce fructele au dat câteva clocote cu zahărul (1). Doar pectina trebuie să fie amestecată cu zahăr înainte de a o adăuga în produs, gelatina nu necesită acest pas, deci, în cazul gelatinei se omite cantitatea de zahăr (2).

Pentru parfait:

 • 800 gr frișcă lichidă (foarte rece)
 • 6 gălbenușuri
 • 250 gr zahăr + apă cât să acopere zahărul
 • 100 gr mascarpone (opțional)
 • 100 ml limoncello
 • 1 mână de frunze de mentă proaspătă (tocată mărunt)
 • 1 lgț pastă de vanilie
 • 1/4 lgț esență de mentă
 • 100 gr fistic crud tocat grosier

Mod de preparare:

 1. Se bate frișca mai moale, nu băț. Se dă la rece.
 2. Din zahăr și apă se realizează un sirop (apa și zahărul se pun la fiert până ajung la 120 C. Dacă nu aveți termometru, lăsați să fiarbă cam 5 minute de când începe să fiarbă siropul).
 3. Între timp, se spumează gălbenușurile la viteză medie, apoi se toarnă siropul fierbinte peste ele mixând la viteză mare. Astfel, vom găti ouăle, metodă perfectă pentru cei cărora nu le surâde consumul de ouă crude (precum nouă). Se mixează până când bolul mixerului s-a răcit.
 4. Se încorporează cu o spatulă mascarpone amestecat cu limoncello și esențele (vanilia + menta), cu mișcări lejere pentru a nu distruge volumul gălbenușului, apoi se adaugă fisticul și menta, iar la final frișca (tot cu mișcări largi).
 5. Se toarnă în forma dorită și se lasă la congelator minim 6 ore.
 6. Se devorează dichisit după placul inimii. Pe placul inimii mele a fost zmeura, menta și dulceața de căpșune.

P3.jpg

O vară cât mai frumoasă vă doresc!

Cu drag,

MousseAdina

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s