Garnituri și alte însoțitoare

Panzanella – un deliciu toscan

Oh, mamma mia! Ce salată! În articolul de astăzi vreau să vă prezint varianta mea favorită de panzanella, o salată cu pâine care provine din frumoasa Toscana și care a suferit o serie de modificări de-a lungul existenței sale. Voi mă cunoașteți deja puțin și știți că eu nu sunt un om de tipul copy-paste sau ia-o așa cum este. Nu iau nimic așa cum este și-mi pun amprenta personală pe absolut orice, evident….și în bucătărie.

Am mâncat Panzanella prima dată acum mulți ani în Milano și am rămas cu o amintire plăcută, care mi-a răsărit în minte de curând, câștigând bătălia cu celelalte amintiri culinare, dornice să prindă viață într-un preparat din templul creației mele.

Se spune că prima referire la această minunată salată, ce poartă amprenta unei vechi istorii, a fost făcută de Boccaccio în al său etern Decameron, apărând sub denumirea de “pan lavato” (pâine spălată). La origini, salata a fost un preparat domestic, făcut din pâine înmuiată în apă și amestecată cu legume proaspete locale. Etimologic, denumirea panzanella provine, evident din limba italiană, fiind un cuvânt compus din “pane” (pâine) și “zanella” (bol de supă) conform uneia dintre versiunile vehiculate. În anul 1865, preparatul i-a fost servit regelui Vittorio Emanuele de către Bettino Ricasoli, într-o variantă deja îmbunătățită. Prin asamblarea tuturor ingredientelor în această salată, sunt redate, la o minuțioasă analiză, culorile steagului Italiei, ca simbol al gloriei sale. Deși, la începuturile sale, Panzanella aduna în sine un număr restrâns de ingrediente, secolul XX i-a adus adevărata valoarea, îmbogățind-o cu roadele pământului în varianta pe care o consumăm noi astăzi.

În speranța că v-am trezit interesul pentru această salată, eu vă prezint versiunea mea favorită, născută după mai multe încercări, reușite și ele.

P4.jpg

 

Ingrediente (2-3 persoane):

 • 1 mână plină de roșii cherry
 • 1 roșie mare inimă de bou sau alt soi zemos
 • 1 baghetă mică de pâine albă cu maia sau câteva felii de ciabatta
 • 2 castraveți cornișon mari
 • 2 ardei grași copți
 • 1 lg cu capere
 • 1 mână frunze de busuioc
 • Câteva frunze de mentă
 • 200 gr brânză Camembert de capră sau altă brânză de capră
 • 1 ceapă roșie – rondele
 • Oțet de vin roșu sau de struguri (cca 1-2 lg)
 • Ulei de măsline extravirgin IONIS (cca 60 ml)
 • Sare și piper după gust

Mod de preparare:

 1. Într-un bol, se pun roșiile tăiate bucăți mari, ardeii copți, curățați și tăiați fâșii, castraveții tăiați rondele, caperele, ceapa, busuiocul și menta rupte, brânza de capră tăiată cubulețe și pâinea ruptă în bucăți potrivite.
 2. Separat, se realizează dressingul din oțet, ulei de măsline, sare și piper și se toarnă peste toate ingredientele de mai sus. Se amestecă bine și se lasă la rece cca 1 oră pentru ca pâinea să absoarbă sosul, iar gusturile să se întrepătrundă.
 3. Este un deliciu perfect pentru o cină de vară, anotimpul în care găsim toate ingredientele necesare la potențialul maxim al aromelor.

P5.jpg

Arrivederci!

Cu drag,

MousseAdina

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s