Dragi prieteni, astăzi vă prezint varianta mea de colivă, pe care aș intitula-o, mai degrabă, desert cu arpacaș, ca să nu mai sune atât de macabru. Coliva este un dulce românesc cunoscut și mâncat de tot neamul…în situații nu prea fericite, respectiv la evenimente care țin de neființă, ritualuri religioase etc. ”Coliva este expresia materială a credinței în Înviere pentru că este realizată din boabe de grâu, iar Mântuitorul Hristos a fost cel care s-a folosit de exemplul bobului de grâu pentru a prevesti Învierea Lui din morți” (Ioan 12, 23-25) – sursă Wikipedia.
Eu nu am înțeles niciodată de ce nu ajunge pe mesele noastre și ca desert normal, pentru ocazii fericite, așa că lupt puțin împotriva acestui trend. Am toată aprecierea pentru cei care au avut ideea briliantă de a crea înghețată de colivă, pe care dacă nu o cunoașteți, vă sugerez să o încercați (se găsește la Laguna Verde în Balotești sau în lanțul Zexe).
Îmi amintescc cu un zâmbet strengăresc în colțul gurii cum așteptam să mă ia bunica cu ea duminica la biserică în speranța că se ivește un eveniment la care să primesc și eu mult doritul păhărel care conținea un gust al copilăriei. Am câteva amintiri culinare pe care le asociez cu perioada copilăriei, iar coliva se numără, cu siguranță, printre fruntașele listei (bătălia este strânsă, cu 2-3 preparate pe un loc).
Provocată de colegele mele pe care le-a năpădit pofta de colivă, am trecut rapid la treabă și le-am adus bucurie în dulcele-mi stil clasic: cu un desert.
Eu am să vă prezint, în cele ce urmează, rețeta străveche din familia noastră, pe care am mai dezvoltat-o și eu puțin, și vă garantez că este bună de tot.
Ingrediente (ajunge pentru o armată de pofticioși):
- 1 kg arpacaș
- 3 -3,5 l apă
- 600 gr zahăr (+/-)*
- 600 gr nucă tocată grosier
- 100 gr coajă de portocală confiată (cubulețe mici)
- 2 lg cacao neagră
- 150 gr stafide hidratate în rom
- 100 gr vișine din vișinată
- 2 lg pastă de vanilie sau esență de vanilie după gust
- esență de rom după gust
- 2 lgț coajă rasă de lămâie
- 2 lgț coajă rasă de portocale
- 1/2 lgț sare
*Info: Cantitatea de zahăr poate varia în funcție de preferințele voastre. Eu vă sugerez să adăugați o cantitate mai mică la început și să o creșteți dacă simțiți nevoia. De asemenea, vă recomand să folosiți zahăr fin sau pudră (dacă este făcut de voi, dacă nu, uitați de el, căci are amidon și nu vreți să mâncați amidon nepreparat termic).
Mod de preparare:
- Arpacașul se spală bine de tot, apoi se pune la fiert în apă cu sare. Se adaugă întâi 3 l de apă, urmând să se completeze dacă este nevoie. La mine a fost. Se învârte la 30 de minute pentru a nu se prinde de fundul cratiței.
- Când este fiert, se ia de pe foc și se adaugă zahărul și cacao și se amestecă bine.
- Se adaugă stafidele strecurate, vișinele din vișinată, nuca, portocala confiată, esențele și cojile rase de portocală și lămâie și se amestecă bine.
- Se montează în forma dorită și, când este rece compoziția, se dă la frigider peste noapte. Gusturile se întrepătrund și va ieși o colivă delicioasă.
Info: Nu am urmat niciun ritual religios în pregătirea acestei colive, având în vedere că nu a avut un caracter ceremonios, ci fiind un desert ordonat de pofticioșii mei dragi :).
Cu drag,
MousseAdina