Dulciuri dietetice

Brownie ketogenic cu înghețată de vanilie

Fiță sau nu, în ultimii ani lumea dietelor a fost cucerită și la noi de dieta ketogenică. Rea sau nu, controversată și foarte controversată, ea dă roade în multe cazuri. Nu sunt medic, așa că nu voi emite judecăți de opinie legate de dieta în sine, însă m-a incitat și pe mine și o țin într-o oarecare măsură. Renunț eu la pâine, dulciuri nu mânânc de fel, însă la fructe nu pot renunța nici moartă. Deci, mănânc mai mult decât permite ea (20 gr carbs/ zi), ideea este că mă simt bine, iar starea de sațietate se instalează mai bine decât atunci când farfuria mea era compusă predominant dintr-o roabă de salată. Am fugit de grăsimi ca de necurat, nu mai fug de nimic acum. Am fost propriul meu cobai în ultimii 15 ani, fapt care m-a ajutat să-mi cunosc organismul. Deci, prin aplicarea principiilor acestei diete și încadrarea în 1300-1400 cal/ zi mă mențin pe linia de plutire, lucru deloc ușor pentru un blogger culinar pe care mama natură nu-l făcu ectomorf :)).

Intrigată de o dragă și scumpă prietenă, și ea o adeptă a dietei keto, am încercat o variantă keto de brownie (după rețeta de aici: https://www.gnom-gnom.com/fudgey-cocoa-paleo-keto-brownies/) care a ieșit surprinzător de bine. L-am servit cu o înghețată de vanilie, după rețeta veche de familie (adaptată și ea la keto) și a ieșit un desert foarte bun.

Redau rețeta de brownie în limba română mai jos, deși nu îmi aparține, precum și rețeta noastră de înghețată/ parfait de vanilie cu o ”șuviță” de cacao.

2.JPGIngrediente:

Brownie keto (6 porții):

  • 130 gr unt gras
  • 140 gr xylitol
  • 2 ouă medii
  • 80 gr cacao neagră
  • 1/2 lgț sare
  • 70 gr făină de migdale

Mod de preparare:

  1. Se preîncălzește cuptorul la 180 °C. Se unge o tavă de 18 cm cu unt și se tapetează cu făină.
  2. Se pregătește un vas pentru bain-marie. Într-un bol termorezistent se pune untul  tăiat cubulețe împreună cu xylitolul, sarea și cacaua cernută și se amestecă continuu până se topește untul.
  3. În alt bol, se bat cu telul (la mână) cele două ouă, se adaugă amestecul de mai sus și se încorporează făina de migdale. Se toarnă în tava pregătită.
  4. Se coace timp de 15-20 de minute, în funcție de preferințe. Eu l-am copt fix 15 minute și a ieșit de vis.
  5. Se lasă la răcorit în tavă și se scoate cu grijă.

Înghețata/ parfait-ul de vanilie:

  • 800 gr frișcă bătută
  • 180 gr xylitol
  • 6 ouă medii (din care 120 gr gălbenuș și 190 gr albuș)
  • 2 lingurițe de pastă de vanilie
  • Esență de vanilie q.s.
  • 1 linguriță de cacao

Mod de preparare:

  1. Albușurile se bat cu xylitolul până se transformă într-o bezea fermă. Se adaugă gălbenușurile și se mai mixează scurt.
  2. Se adaugă pasta și esența de vanilie.
  3. Frișca se încorporează în amestecul de mai sus cu mișcări lejere. 2-3 linguri din amestecă se dau la o parte și se amestecă cu pudra de cacao. Se toarnă într-o formă  de plastic sau silicon crema de vanilie, se pune ici și colo din crema de cacao și se creează un model cu ajutorul unei scobitori. Se dă la congelator câteva ore bune.
  4. Se servește după plac. Cu sosuri, brownie etc. Este foarte bună. Bineînțeles, pentru varianta clasică, xylitolul poate fi înlocuit cu zahăr alb tos. Gustul va fi la fel de bun, doar că mai caloric.

3.JPG

Pentru realizarea desertului din imagine, se servește brownie-ul călduț alături de înghețata de vanilie și căpșune proaspete. O minune dietetică!

Cu drag,

La Gourmandise MousseAdina

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s