Am și uitat cum e la mare de când am revenit din Balcic, căci așa se întâmplă, pleci în concediu – trece repede și este frumos – apoi revii acasă și ai senzația că de fapt nici n-ai fost. Cred că mi-ar plăcea enorm să hălăduiesc prin lume alături de soțul meu, să vizităm țări diferite și să mâncăm bine. Dar, cum orice vis se încheie odată cu venirea zorilor, așa și planul meu de haiduc răzvrătit. Până una alta, sunt aici, în București, la îndrăgitul meu laptop de unde scriu câteva rânduri în spiritul unor amintiri frumoase de acum o lună.
În Bulgaria am mâncat multe chestii delicioase, una dintre acestea fiind și salata Shopska care să nu vă închipuiți că o avea vreun grad dificil de execuție. Merge repede, pac-pac, dar are aromă de bine, de bun…Dacă nu acum, atunci când să mâncăm salate delicioase.?! Mi-e și rușine de mine că, în calitate de blogger și gastronom, stau și mănânc salate și nici vorbă să dau drumul la ceva mai mult. Cuptorul funcționează în această perioadă doar pentru dulciuri :).
Salata Shopska se numără printre preparatele naționale ale Bulgariei și este răspândită în întreaga regiune a Balcanilor, sub diverse denumiri. Din punctul meu de vedere, ea reprezintă o opțiune minunată de garnitură pentru friptură sau pește, îndeosebi în cazul meselor unde nu se mai servește o garnitură clasică pe bază de carbohidrați. În cazul în care o consumați ca fel de sine stătător și doriți și un aport proteic, un ou fiert alături conferă sațietate, nefiind astfel necesară asocierea ei cu un preparat pe bază de carne.
Eu am folosit două tipuri de roșii foarte parfumate, rozali și galbene, dar nu este necesar; se poate folosi orice soi de roșii doriți.

Ingrediente (1 porție):
- 1 roșie mică rozali (sau alt soi)
- 1 roșie mică galbenă
- 1 ardei kapia
- 2 castraveți tip cornișon
- 1 fir de ceapă verde
- 1 mână de pătrunjel proaspăr tocat grosier
- 50 gr telemea veche/ feta/ brânză bulgărească
- Sare și piper după gust
- Lămâie și ulei de măsline sau floarea soarelui după gust
- 1-2 ouă fierte (opțional)
Roșiile, ardeiul și castraveții se taie cubulețe. Ceapa verde se taie rondele. Se amestecă toate ingredientele, mai puțin brânza, se condimentează cu sare și piper, se stropesc cu zeamă de lămâie și ulei după gust. Deasupra, se rade brânza aleasă. Opțional, se pot servi alături ouă fierte.
Pam-pam! E gata salata! 🙂
Cu drag,
La Gourmandise MousseAdina