Doamne! Cât am așteptat să-mi vină pofta de supă ca să-mi pun amintirile în aplicare. Am crescut cu această supă pe care mama o făcea cu o recurență pentru care-i sunt tare recunoscătoare. Am apreciat-o atunci, o apreciez și acum la fel de mult, deorece evocă momente fericite din viața mea de copil, un copil al Ardealului, cu tihna și ospățul său. Si da! Vorbim despre supă, nu despre ciorbă. Ca nah, Ardealul nu e renumit pentru ciorbe…
Supa asta-i bună vara și se face cu multă smântână grasă, nu oricum. Și se mâncă cu pită, da pită de-aceea bună, fără amelioratori. Din aia de făcea bunica, bine, nu a mea, căci nu aveam cuptor cu lemne la bloc, dar știți la ce anume mă refer :). Of, Doamne! Câte păcate gurmande putem să comitem!
Ingrediente (8 porții):
- 500 gr păstăi
- 2 morcovi medii
- 1 rădăcină mare de păstârnac
- 2 cepe medii
- 2 roșii medii
- 1 ardei kapia
- 50 ml ulei de rapiță Estermann
- 500 gr smântână (nu este o greșeală!)
- 1 lgț amidon de porumb
- 2 legături de pătrunjel
- 3,5 – 4 l apă
- Sare și piper după gust
Mod de preparare:
- Ceapa se toacă mărunt, morcovii și păstârnacul se taie cuburi potrivite, ardeiul kapia se taie și el cubulețe mici, roșiile în 6, păstăile se rup în 2 sau 3 (depinde cât de mari sunt).
- În uleiul încins, se călește ceapa, apoi ardeiul kapia, morcovii, păstârnacul și fasolea păstăi. Se adaugă roșiile, apa, sare și piper și se lasă la fiert pnă sunt moi legumele.
- Smântâna se amestecă cu amidonul și se temperează cu supă fierbinte. Se adaugă amestecul în oala cu supă și se dă în clocot.
- La final, după ce s-a închis focul, se adaugă pătrunjelul tocat mărunt și se acoperă oala cu un capac.
- Se servește caldă sau rece, cu bucăți de pâine bună, așa ca atunci…odată…
Cu drag,
La Gourmandise MousseAdina