Ispite dulci de toate felurile, Rețete de Crăciun

Brioșe cu mirodenii și ganaș de ciocolată

Am început să pregătesc o serie de dulciuri care se potrivesc de minune pe masa de sărbătoare. Îmi pare și mie puțin ciudat să decorez studiul foto cu articole de Crăciun când mercurul din termometre bate încă spre 20°C, dar omul harnic își face vara sanie și iarna căruță, nu-i așa?!

Aceste brioșe (”cupcakes”) sunt aromatizate cu un mix de mirodenii ”chai masala”, cu note indiene care aduc însă și gustul Crăciunului aproape. Ganașul de ciocolată bătut îmi place cel mai mult și poate fi poșat minunat pe brioșe. Pentru mine varianta clasică, i.e. buttercream, adică unt spumat cu zahăr și esențe, nu va reprezenta niciodată o opțiune demnă de luat în considerare, din simplul motiv că nu mă reprezintă acest gen de cremă (mi se pare grețoasă, chiar dacă aș adăuga alcool, și nici textura nu-mi place). Aceste brioșe sunt pufoase și, totuși, dense, iar crema de ciocolată (ganaș) este aerată și plăcută, nefiind un desert greu și prea dulce (așa cum știți deja, jonglez mult la cantitatea de zahăr, nu sunt deloc adepta deserturilor prea dulci, unde nu se simte nimic altceva în afară de zahăr și un gust usturător de dulce).

02

01.JPGIngrediente (10 bucăți):

Ganașul spumat (bătut) de ciocolată (se face cu o zi în înainte):

 • 110 ml frișcă lichidă 35% grăsime (1)
 • 100 gr ciocolată neagră 70%
 • 220 ml frișcă lichidă 35% grăsime (2) – rece!

Mod de preparare:

 1. Frișca 1 se încălzește și se toarnă peste ciocolată; se lasă așa 5 minute, apoi se blendează cu mixerul vertical. Se adaugă și frișca 2 și se blendează bine. Se acoperă cu folie alimentară la contact și se dă la rece 12 ore.

Brioșele:

 • 75 gr ciocolată 54%
 • 125 ml frișcă lichidă
 • 100 gr unt 82% grăsime (la temperatura camerei)
 • 75 gr ouă (2 ouă mici)
 • 120 gr făină albă 000
 • 130 gr zahăr brun
 • 10 gr cacao neagră
 • 5 gr praf de copt
 • 1 1/2 lgț mix de mirodenii ”Chai masala” (cardamom, nucșoară, ghimbir, scorțișoară)
 • 1 praf de sare

Mod de preparare:

 1. Cuptorul se preîncălzește la 180°C. Chesele se pun în formele pentru brioșe (eu am ales chese aurii). Se cern împreună cacaua, făina și praful de copt.
 2. Se pregătește un vas de bain-marie. Într-un bol potrivit pentru acesta, se pun ciocolată, frișca și mixul de mirodenii și se topesc cu grijă.
 3. Untul se spumează cu zahărul, apoi se adaugă pe rând fiecare gălbenuș.
 4. Se adaugă mixul de ciocolată și frișcă, alternativ cu mixul de făină, cacao și praf de copt.
 5. Separat, se spumează albușurile cu un praf de sare până devin ferme și se încorporează, cu spatula, în amestecul de mai sus.
 6. Cu ajutorul unei linguri speciale pentru înghețată se umple fiecare chesă 3/4 și se coc brioșele timp de 20 de minute. Se face testul cu scobitoarea.
 7. Se scot și se lasă șa răcit complet înainte de a le decora.

Asamblare.

 1. Ganașul se spumează la viteză medie și se pune într-un poș cu dui floare. Se poșează pe fiecare brioșă.
 2. Se decorează după imaginație. Eu am folosit nuci pecane (rumenite în cuptor), cubulețe de portocale (coji) confiate, câte 1/2 jumătate de biscuit Lotus și câte 1 physalis. Pentru un look dramatic, de sărbătoare, am optat și pentru foiță de aur și am pudrat fiecare brioșă cu pudră aurie comestibilă. Cele două floricele de pe fiecare brioșă au adus o mare bucurie vizuală.

03.JPG

04.JPG

Cu drag,

La Gourmandise MousseAdina

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s