Ispite dulci de toate felurile

Cheesecake cu cafea

Cheesecake-ul nu s-a numărat dintotdeauna printre deserturile mele preferate și, sincer, nici eu nu știu care a fost motivul, cert este că situația s-a schimbat în anii din urmă și, atunci când am ocazia și îmi vine o idee în acest sens, pun mâna și fac câte un cheesecake zdravăn, cu tot ce am mai bun în imaginație. Pentru socrii mei dragi, iubitori și băutori de cafea, am ales să pregătesc o variantă care să îi încânte, ceva pe placul lor, o esență puternică într-o felie care concetrează ingrediente de cea mai bună calitate. Vă asigur că a devenit un favorit selectat cu atenție din marea de cheesecake-uri încercate și făcute.

04.JPGIngrediente (formă rotundă de 23 cm diamtru cu margini fixe, rezultă 12 porții):

Crusta de biscuiți:

 • 175 gr biscuiți Oreo
 • 175 gr biscuiți Belvita cu cacao
 • 100 gr unt topit (82% grăsime)

Mod de preparare:

La baza formei se așază o bucată de hârtie de copt tăiată pe dimensiunea bazei tăvii. Se va folosi o tavă rotundă cu margini fixe, nu netașabile, deoarece vom coace cheesecake-ul într-o tavă cu apă și asta este cea mai sigură metoda să nu pătrundă apa în prăjitură.

Biscuiții se macină în mixerul cu lama S până ajung la granulația dorită (mie îmi place să fie fină, fără bucăți mari de biscuiți). Se amestecă cu untul topit bine de tot, apoi se presează uniform la baza tavei. Se introduce în congelator pentru cca 1 oră.

Umplutura de brânză:

 • 1 kg crema de brânză (eu folosesc Arla)
 • 4 ouă mărime M
 • 125 gr smântână grasă fermentată
 • 320 gr zahăr tos
 • 30 gr zahăr vanilat
 • 5 gr ness dizolvat în 20 ml apă fierbinte
 • 100 gr ciocolată neagră (am folosit Callebaut 54%)
 • 1 lg pastă de cafea de la Saracino (opțional)
 • 20 ml Kahlua sau alt lichior de cafea (opțional)
 • Esență de vanilie q.s.

Sfat: Toate ingredientele trebuie să fie la temperatura camerei!

Mod de preparare:

 1. Se preincălzește cuptorul la 150°C.
 2. Brânza se bate cu cele două tipuri de zahăr timp de 3 minute.
 3. Se adaugă smântâna, esența de vanilie, iar apoi ouăle, treptat. Se mixează doar până la încorporare, cu evitarea înglobării de prea mult aer în compoziție. Se adaugă ness-ul dizolvat în apă și se amestecă.
 4. Ciocolata se topește la bain-marie. Se lasă la răcorit puțin. Se adaugă 250 gr din compoziția de brânză,  pasta de cafea și lichiorul de cafea; se amestecă.
 5. Peste crusta de biscuiți se toarnă compoziția de brânză, iar la final se pune ici și colo din compoziția de brânză și ciocolată și se creează un model cu ajutorul unui cuțit.
 6. Tava se așază în tava de cuptor care se umple cu apă până la jumătate și se dă la copt pentru 90 de minute. Se închide cuptorul și se lasă la răcit înauntru, cu ușa întredeschisă, pentru cca 2 ore. Apoi, se scoate și se lasă la răcit la frigider până a doua zi când se scoate din tavă și se decorează cu ciocolată ”boabe de cafea”.

03.JPG

02

Cu drag,

La Gourmandise MousseAdina

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s