Ispite dulci de toate felurile

Tartă cu mere în stil franțuzesc

”A respira Parisul conservă sufletul.” (V. Hugo)

Anul trecut, de ziua soțului meu, am fost la Paris. A fost una dintre cele mai frumoase escapade romantice ale noastre și ne-am întors cu un bagaj imens de amintiri de neuitat, fie că vorbim de amintiri culturale, fie că ne referim la cele culinare. Parisul este genul de oraș care oferă spectatorului de frumos și gurmandului în căutare de senzații tari tot ce poate oferi mai deosebit un oraș. Mie, cel puțin, mi-a dăruit 4 zile memorabile în care am simțit o fericire greu de descris în cuvinte. M-aș întoarce oricând acolo cu cel mai mare drag, 4 zile sunt suficiente doar pentru o atingere a acestui colos, nimic mai mult.

Într-una dintre aceste minunate zile, am descoperit o patiserie care se lăuda, printr-un imens afiș, că ar fi câștigat premiul pentru cea mai bună tartă cu mere, în anul 2018. Măi, să fie, ne-am spus, și am intrat să vedem ce-o fi atât de ”mind-blowing” cum zice americanul. Dragilor, aspectul nu m-a convins, însă gustul….oh, Doamne, de-a dreptul memorabil! Ei, de-atunci, căci nu mai este mult și se face anul, m-am tot gândit la tarta aceea și la cum să fac să o fac și eu. Măcar să mă apropii de ea. Gândurile au venit, s-au și dus…până ieri, când mi-am amintit că voiam să-l surpind pe soțul meu cu o tartă de genul acela. Așa că am trecut la treabă și am reușit. Nu este exact ca aceea, dar este bună, bună rău! Sper să o încercați și voi!

02.JPGIngrediente și mod de preparare (8 porții):

Aluatul de tartă:

 • 200 gr făină albă 000
 • 100 gr unt 82% grăsime rece
 • 1 ou mic
 • 1 lg apă rece
 • 1 praf de sare

Mod de preparare:

 1. Se pun în bolul mixerului cu lama S/ Thermomix toate ingredientele și se pulsează de câteva ori până rezultă un aluat omogen căruia i se dă forma unei bile, se învelește în folie alimentară și se dă la rece 30 minute.
 2. Se scoate, se întinde între două coli de hârtie de copt, apoi se pune într-o formă de tartă/ cerc de inox de 23 cm, înălțime 2,5 cm. Se îndepărtează marginile cu un cuțit.  Se înțeapă cu furculița la bază. Se dă la rece până se pregătesc merele.

Umplutura de mere:

 • 350 gr mere (am folosit 3 mere Golden Delicious)
 • 20 gr unt 82% grăsime
 • 20 gr zahăr vanilat
 • 1 lgț zeamă de lămâie
 • 10 ml Calvados
 • 2 linguri de stafide înmuiate în rom
 • 1 lg griș
 • Sosul: 1 ou mărimea M + 100 ml frișcă lichidă + 40 gr zahăr tos + 10 gr zahăr vanilat + 15 ml Calvados (se amestecă toate ingredientele cu un tel)
 • Zahăr pudră vanilat q.s.

Mod de preparare:

 1. Merele se curăță de coajă, li se îndepărtează carcasa cu sâmburi și se taie felii potrivite (nici prea groase, dar nici prea subțiri).
 2. Untul și zahărul se topesc la foc mic. Se adaugă apoi zeama de lămâie și Calvados.

Asamblare și coacere:

 1. Cuptorul se preîncălzește la 220°C.
 2. Grișul se distribuie, în strat uniform, la baza tartei. Feliile de mere se așază strâns una lângă alta, se distribuie ici și colo stafide, apoi se ung cu sosul de unt.
 3. Se dă tarta la cuptor 10 minute. În minutul al 8-lea, se scade temperatura la 200°C.
 4. Se mai coace încă 12 minute, iar apoi se toarnă sosul și se mai coace 12 minute.
 5. Se scoate, se lasă complet la răcit, iar apoi se pudrează cu zahăr pudră vanilat. Eu am pus deasupra și niște crumble cu lămâie, dar este opțional (îl aveam făcut și mi s-a părut mișto textura).

04.JPG

Cu drag,

La Gourmandise MousseAdina

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s