Garnituri și alte însoțitoare

Cartofi ”tocăniți”

Acești cartofi au fost parte intrinsecă din copilăria mea, reprezentând pentru mine cea mai bună garnitură pentru care puteam opta. De fapt, sunt parte din ontogeneza mea și nu exagerez când spun acest lucru. Alături de încă câteva mâncăruri, și aceasta are o proprietate interesantă, și anume aceea de a crea acel grad de fericire care scoate sinele în afara sinelui. Sunt delicioși și doar asta îi face atât de speciali. Recunosc, cei mai buni cartofi tocăniți erau cei făcuți de tanti Aurica, vecina noastră, și tot ei mi-au rămas pentru vecie în memoria gusturilor de odinioară. ”Tocăniți” nu este un termen gastronomico-academic, corect ar fi să vorbim despre cartofi înăbușiți, dar eu i-am văzut toată viața ca tocăniți în tigaie unii de alții, deci, rămânem în registrul neelevat, de limbaj pueril dar sincer. Prima dată când i-am făcut pentru soțul meu am avut o mare surpriză: a mâncat de unul singur absolut toată tigaia și vreau să vă spun că vorbim despre aproape 2 kg de mâncare. M-a bucurat, dar și întristat, pentru că am rămas doar cu gândul la ei. Haideți să vedem cum se pregătesc, chiar vă recomand să-i faceți și voi, sunt minunați! Mărturisesc că am folosit Pancetta în rețetă pentru că aveam din Italia, dar nu este uzual, puteți opta pentru bacon sau chiar pentru șuncă tip Pădurea Neagră.

02.JPGIngrediente (4 porții):

 • 1,2 kg cartofi roșii de dimensiune medie (pentru copt/ salată, nu piure)
 • 2 cepe medii
 • 50 gr Pancetta/ bacon
 • 50 gr untură de porc
 • 100 gr cârnați afumați crud-uscați (ardelenești) – rondele
 • 1 ardei roșu tăiat cubulețe
 • 2 lgț boia de ardei dulce (preferabil ungurească)
 • Sare și piper negru proaspăt măcinat
 • 1 lg pătrunjel proaspăt
 • Apă q.s.

Mod de preparare:

 1. Cartofii se curăță de coajă și se taie cuburi mari. Ceapa se toacă mărunt și se călește în untură. Se adaugă cubulețele de ardei roșu, se călesc 3-4 minute, apoi se adaugă Pancetta/ baconul și se călește și el 2-3 minute.
 2. Se condimentează cu boia, iar apoi se aruncă în tigaie și cartofii și se călesc împreună. Se sărează și piperează și se adaugă apă atât cât să-i acopere mai bine de jumătate, dar nu complet!
 3. Se acoperă tigaia cu un capac și se lasă la înăbușit până sunt moi, se amestecă de puține ori pentru a nu-i zdrobi prea mult.
 4. Spre final, în ultimele 5 minute, se adaugă rondelele de cârnați. Când sunt gata, se presară cu pătrunjel tocat mărunt.
 5. Se servesc fierbinți. Sunt delicioși!

01

Cu drag,

La Gourmandise MousseAdina

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s