Aluaturi dulci, Gustul copilăriei. Amintiri culinare dulci

Mucenici moldovenești

Mucenicii se pregătesc în fiecare an pentru 9 martie. Creștinii ortodocși celebrează la această dată Ziua Sfinților 40 de Mucenici din Sevasta. ”Indiferent de tehnica de preparare sau modelare (există diferențe), aceștia se împart pentru moși și strămoși în ziua de 9 martie. E una dintre cele mai frumoase, mai bogate și mai generoase ceremonii a românilor, a spiritului românesc. În această zi românii aprind o lumânare, împart un colăcel sau sunt fulgerați (fie și numai) de un gând pentru toți dușii lumii, pentru pomenirea și iertarea tuturor pribegilor, români și neromâni, cunoscuți și necunoscuți. Suntem unul din puținele popoare care dăruiesc o zi din an pentru odihna puzderiei semințiilor lumii, a imensei omeniri de dinainte de noi. Sunt recunoscător neamului meu pentru această zi, e una din zilele în care e un privilegiu să fii român” (”Bucate, vinuri și obiceiuri românești – Radu Anton Roman)

Pentru a marca această sărbătoare, am făcut și eu 40 de mucenici mititei, cât să fie savurați din două îmbucături, niște mucenici din aluat de cozonac, bine însiropați și parfumați cu iz de portocală și lămâie, unși cu miere crudă de zmeură și pastă de praline și scufundați într-o mare de nucă ușor rumenită. Vă spun, sunt un deliciu care îmbină trecutul cu prezentul, creând o stare de fericire absolută.

Rețeta este o creație născută din mai multe idei, dar și din sfatul transmis la noi în familie din generație în generație, după cum spunea străbunica mea: ”Maică, să pui ouă multe în cozonac, să pui untelelemn și unt, să fie umplutură din belșug”… Mămuca, ți-am ascultat sfatul și sper că ești mândră de mine, de acolo de sus, de unde mă privești cum frământ, cu respect, aluatul…până picură grinda. Deși am dublă calificare, de cofetar și patiser, patiseria nu-mi place deloc, dar deloc, asta cu două mari excepții: cozonacul și pâinea, dacă o scot din partea de brutărie, două produse pentru care nutresc o iubire greu de exprimat.

Vă invit în familia mea cu această rețetă și credeți-mă, aici este o energie foarte bună! 🙂

Mucenici moldovenești
Mucenici moldovenești

Ingrediente (40 mucenici mici):

Aluatul de cozonac:

Maia: 100 gr făină albă 000 pentru cozonac + 100 ml lapte călduț + 25 gr drojdie proaspătă (drojdia se dizolvă în lapte și se amestecă cu făina cernută – se acoperă cu folie alimentară și se lasă la dospit 30 minute, într-un loc cald).

  • 500 gr făină albă 000 pentru cozonac
  • 150 ml lapte cald
  • 5 gălbenușuri (100 gr)
  • 80 gr zahăr + 20 gr zahăr vanilat
  • 8 gr sare
  • 80 gr unt (la temperatura camerei)
  • 100 ml ulei
  • 1 linguriță coajă rasă de lămâie
  • 1 linguriță coajă rasă de portocală
  • Esență de vanilie q.s.
  • Pentru uns: 15 ml lapte + 1 gălbenuș

Siropul:

  • 400 ml apă plată
  • 200 gr zahăr tos
  • 1/2 linguriță coajă rasă de lămâie
  • 1/2 linguriță coajă rasă de portocală
  • Esență de vanilie după gust

Pentru decor am folosit: Miere (am folosit miere crudă de zmeură) + 150 gr nucă prăjită și măcinată + pastă de praline (opțional)

Mod de preparare:

Aluatul de cozonac:

  1. Laptele se amestecă cu zahărul și se încălzește pentru a se topi acesta din urmă. Apoi se lasă puțin la răcorit.
  2. În bolul mixerului/ malaxorului la care s-a atașat cârligul pentru frământat se cerne făina, se adaugă maiaua, laptele și gălbenușurile și se începe frământarea la viteză mică, pentru 2 minute. Apoi, se adaugă treptat, alternând, untul și uleiul și se frământă, la viteză medie, timp de 10 minute.
  3. Se răstoarnă aluatul pe blatul de lucru curat și se continuă frământarea, manual, cu mâinile bine unse cu ulei, pentru alte 10-15 minute.
  4. Aluatul se pune într-un bol uns cu ulei, se acoperă cu folie alimentară și se lasă la dospit într-un loc cald pentru 90 minute.
  5. Rezultă 1200 gr aluat dospit, care se împarte în 40 de biluțe a câte 30 gr fiecare și se modelează mucenii care se așază într-o tavă tapetată cu hârtie de copt. Se acoperă și se lasă la crescut încă 20 minute.
  6. Înainte de a se introduce în cuptor, se ung cu un amestec din 15 ml lapte+1 gălbenuș.
  7. Se coc la 160°C, 25-30 minute.

Siropul+asamblare:

  1. Cât timp se coc mucenicii, se pregătește un sirop din ingredientele menționate.
  2. Mucenicii se scufundă calzi în acest sirop cald și el.
  3. Fiecare mucenic se unge cu miere sau pastă de praline și se tăvălește în nucă măcinată.

03

05

O sărbătoare frumoasă, cu pace în suflete, vă doresc!

Cu drag,

La Gourmandise MousseAdina

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s