Veggies

Salată caldă de conopidă

”Cauliflower is nothing but a cabbage with a college education” (Mark Twain)

Ne aflăm încă în perioada postului, așa că vă prezint o rețetă delicioasă care sper să fie apreciată de toți cei care nu mai au idei legate de ce să mai gătească de post sau de toți cei cărora le place conopida. Vegetarienii s-ar putea îndrăgosti și ei iremediabil de această rețetă versatilă în materie de condimente.

Am mâncat prima dată acest preparat în Israel, dar este originar din Antiohia. Preparatul în sine apare atât în bucătăria tradițională turcă, dar și în Siria; de facto, însă, este prezent în totul Orientul, în diferite variații care pornesc de la aceeași bază: conopidă, tahina, zeamă de lămâie – ca ingrediente principale. Eu vă prezint astăzi o variantă pe care o consider extrem de delicioasă, căreia i-am adăugat muguri de pin ușor prăjiți și bobițe de rodie, o combinație de vis în opinia mea. Conopida este larg răspândită în bucătăria orientală, fiind adesea prăjită simplu în ulei sau trecută printr-o panadă (cazul Egiptului, de ex.). Bine zicea Mark Twain, conopida este o varză educată.  Și pe bună dreptate, are doar efecte pozitive asupra sănătății (nu că varza n-ar avea! :D): este o sursă excelentă de fibre, purifică sângele și detoxifică ficatul, conține antioxidanți și minerale etc. Eu mă delectez cu acest preparat la prânz sau cină, mi se pare o alegere vegană excelentă, inclusiv pentru acele zile când ne săturăm de carne sau alte proteine animale.

02Ingrediente (2 porții):

  • 1 conopidă mare
  • 2 linguri de ulei de măsline cu oregano IONIS
  • 150 ml sos tahini (tahina/thina)
  • 1 cățel de usturoi sau 1 linguriță pudră de usturoi
  • 150 ml apă rece
  • Sucul de la o lămâie
  • 2 linguri pătrunjel tocat
  • Sare și piper după gust
  • 1 linguriță za’atar
  • 100 gr muguri de pini ușor rumeniți în tigaie (fără ulei)
  • 100 gr sâmburi de rodie

Mod de preparare:

  1. Se rupe conopida în buchețele mici, se spală bine și se strecoară.
  2. Se pune într-o tavă, pe hârtie de copt, se condimentează cu sare și piper și se stropește cu uleiul de măsline. Se introduce în cuptorul preîncălzit la 185 grade. Se coace cca. 25-40 de minute, până se rumenește frumos deasupra (timpul diferă de la o legumă la alta. Am avut conopide care au fost rumenite în 25 de minute, altele de-abia în 40).
  3. Între timp, se pregătește dressing-ul. Se amestecă, cu un tel, pasta tahina, jumătate din cantitatea de apă rece, zeama de lămâie, usturoiul pisat sau pudra de usturoi, za’atarul, sarea și piperul, 1 lingură de pătrunjel. Se mai adaugă din apă dacă este necesar. Sosul trebuie să aibă consistența unei smântâni mai groase.
  4. După ce se coace conopida, se montează preparatul în farfurie astfel: un strat de conopidă peste care se toarnă din dressing, a doua lingură de pătrunjel, mugurii de pin și sâmburii de rodie, după care se reiau straturile încă o dată. Se decorează cu za’atar și vlăstarii preferați.

03

Cu drag,

La Gourmandise MousseAdina

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s