Ispite dulci de toate felurile

Mini tarte cu cremă de vanilie și căpșune

”Atât de fragedă, te-asameni
Cu floarea albă de cireș,
Și ca un înger dintre oameni
În calea vieții mele ieși.

Abia atingi covorul moale,
Mătasa sună sub picior,
Și de la creștet pân-în poale
Plutești ca visul de ușor.” (M. Eminescu)

Pline de savoare, aromă și prospețime, cu un aluat perfect echilibrat ca textură, aceste tarte vor deveni vedetele verii, având în vedere că se pot folosi, cu foarte puține excepții, toate fructele voastre preferate (pe lângă căpșune).

De când au apărut micile mele favorite pe piață, am dat buzna cu nesaț în tarabele pline și am tot cumpărat cu gândul că le devorez pe toate de îndată. Ei, și ce să vedeți? O bună parte din ele au aterizat în diverse deserturi. Tarte cu cremă de vanilie și căpșune sau zmeură fac în fiecare an, măcar o dată. Aluatul din rețetă nu este unul sfărâmicios sau genul care se destramă până și la simpla atingere cu privirea, ci este unul mai solid, mai puternic, nu tare, doar ferm. De aceea, crema se toarnă caldă, să-l mai îmblânzească puțin. Dacă doriți un aluat extrem de fraged, puteți face o rețetă de pate brisee clasic, dar atunci va trebui să compensați undeva cu zahărul, adică în cremă, să mai creșteți puțin cantitatea..evident, în funcție de gust.

*Pentru această rețetă se vor folosi 4 forme mici de tartă de dimensiunile următoare: 10 cm diametru și 2,5 cm înălțime.

01Ingrediente (4 bucăți):

Pentru aluatul de tartă:

 • 100 gr făină albă 000
 • 50 gr unt 82% (rece)
 • 50 gr zahăr pudră
 • 15 gr pudră/ făină migdale
 • 20 gr ou întreg (cca ½ ou mic)

Pentru crema de vanilie:

 • 180 ml lapte 3,5%
 • 18 gr gălbenuș
 • 10 gr unt 82%
 • 20 gr zahăr vanilat
 • 12 gr făină albă
 • 10 gr amidon de porumb
 • ½ linguriță pastă de vanilie/ esență de vanilie după gust

Decor:

 • cca 300 gr căpșune proaspete spălate și curățate (cantitatea va diferi în funcție de mărimea fructelor)
 • 2 linguri gel neutru (încălzit) sau ¼ plic Tort Gelee (opțional)

Mod de preparare:

Crusta de tartă:

 1. Se pun în bolul unui mixer cu lamas S toate ingredientele, mai puțin oul, și se pulsează de câteva ori. Se adaugă și oul și se mai pulsează doar cât este încorporat acesta. Se strânge aluatul ca o bilă, se aplatisează și se dă la rece 30 minute.
 2. După acest timp, se scoate aluatul din frigider și se întinde între două foi de copt (este mai simplu). Se decupează 4 bucăți rotunde de aluat mai mari decât formele cu cca 2 cm.
 3. Fiecare formă de tartă se unge cu unt și se tapetează cu făină. Apoi, se pune în ea aluat și se lucrează uniform. Marginile în surplus se îndepărtează cu ajutorul unui cuțit. La bază se înteapă cu o furculiță.
 4. Se pregătesc pentru ”coacerea în orb”, astfel: se așază în fiecare formă, peste aluat, o bucată potrivită de hârtie de copt, în care se pun boabe de fasole/ orez/ bile de ceramică speciale.
 5. Formele se pun într-o tavă și se dau la cuptorul preîncălzit la 180°C pentru 12 minute, apoi se îndepărtează hârtia de copt cu greutatea folosită (fasole/ orez etc) și se mai lasă la copt 10 minute. Se scot din cuptor, se lasă la răcorit 5 minute, apoi se scot cu grijă din forme și se lasă la răcit complet pe un grătar de răcire.

Crema de vanilie:

 1. Laptele și ½ din cantitatea de zahăr se pun la încălzit.
 2. Gălbenușul se amestecă cu cealaltă cantitate de zahăr, pasta de vanilie, amidonul și făina, iar apoi se toarnă peste ele laptele, în fir subțire.
 3. Tot amestecul se pune înapoi în vas și se lasă la fiert, la foc mic, până când se îngroașă, iar făina și amidonul sunt gătite. Se amestecă continuu.
 4. La final, se adaugă untul și se amestecă energic. Se retrage vasul de pe foc.
 5. Se lasă la răcorit puțin, apoi se pune într-un poș și se umple fiecare coajă de tartă. Crema călduță va înmuia tarta atât cât este necesar.

Asamblare:

După ce s-a răcit crema în tarte, se decorează fiecare dintre acestea cu căpșune, după inspirație, în mod circular cu căpșune tăiate în două pe verticală, felii etc.

Opțional, dacă doriți ca fructele să aibă un aspect proaspăt îndelungat, puteți să încălziți gel neutru sau să preparați conform instrucțiunilor ¼ plic Tort Gelee și să pensulați căpșunele.

Se consumă după câteva ore de stat la rece, cel mai bine a doua zi.

05

03

Cu drag,

La Gourmandise MousseAdina

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s