”Fericirea omenească nu se naște atât din marile evenimente ale soartei, care se întâmplă rareori, cât din micile foloase care se întâmplă în fiecare zi.” B. Franklin
Fursecurile cu stafide au marcat multe copilării. Infinit. Pufoase și gustoase rău, cu potențial de dependență, aceste fursecuri pot fi aromatizate în fel și chip. Pot fi adăugate, de asemenea, diverse nucifere mărunțite, merișoare, stafide aurii sau brune, iar ca arome paleta este și mai largă. Eu am mers pe o variantă clasică, de vanilie, coji rase de portocală și lămâie. Îmi era tare dor de copilărie și, gustându-le, m-am întors acolo pentru o frântură de moment. Mi-a plăcut, aș mai fi rămas. Deși mă pregătesc să merg acasă cât de curând, în locul care m-a făcut ceea ce sunt astăzi, cu cât se comprimă timpul până pornesc, cu atât îmi pare pornirea mai departe. Aceste două zile de așteptare mi se par interminabile și n-am găsit altă soluție pentru a combate eficient volatilitatea timpului. Dacă și voi sunteți fani ai fursecurilor sau vă evocă câtuși de puține amintiri, vă invit să încercați și rețeta mea.
Ingrediente (două tăvi mari de cuptor, cantitatea va depinde de mărimea cu care veți turna aluatul):
*Toate ingredientele trebuie să fie la temperatura camerei!
- 150 gr unt 82% (moale de tot)
- 130 gr zahăr tos extrafin
- 20 gr zahăr vanilat
- 170 gr făină albă 550
- 150 gr ouă întregi (3 ouă mărime M)
- Esență de vanilie
- 1/2 linguriță coajă rasă de portocală
- 1/2 linguriță coajă rasă de lămâie
- 100 gr stafide brune
Mod de preparare:
- Se încălzește cuptorul la 180°C. Se tapetează două tăvi mari cu hârtie de copt.
- Untul se freacă bine cu cele două tipuri de zahăr. Se adaugă esența de vanilie și cojile de citrice.
- Se încorporează, pe rând, ouăle, fără a amesteca prea mult. Trebuie evitată încorporarea de aer.
- Se adaugă făina cernută în prealabil și se omogenizează totul foarte bine.
- La final, se încorporează stafidele.
- Aluatul se toarnă într-un poș căruia i se taie capătul în dimensiunea dorită. Puteți turna fursecuri mai mari sau mai mici, după preferință.
- Se coc cca 11-12 minute, pe poziția de mijloc a cuptorului.
- Se scot pe un grătar de răcire. După ce s-au răcit complet se depozitează într-un recipient închis ermetic, într-un loc cu umiditate scăzută. Pe măsură ce trece timpul, devin tot mai gustoase. Pot fi ambalate și în pungi mici și făcute cadou. În acest caz, vă sfătuiesc să le faceți mai mici, sunt mai drăgălașe:).
Cu drag,
La Gourmandise MousseAdina