Știu! Acest preparat nu există, dar i-am dat eu naștere și tare mândră mai sunt de asta. De fapt, nu pot să fiu chiar sigură că ideea îmi aparține pe deplin, cert este că eu nici n-am mai auzit, nici n-am mai mâncat un asemenea hibrid: o gălușcă jumătate papanaș (fiert), iar jumătate gălușcă cu prune. Mi-e dor de vreo 2 ani de gomboți cu prune și nici acum nu știu exact ce m-a împiedicat să fac. Cu toate acestea, timpul pierdut poate fi recuperat…și încă cum! Cu idei noi, proaspete și pline de succes.
Cum mi-a venit ideea aceasta? Păi, eram în plin proces de cântărire a ingredientelor când m-a lovit inspirația de a înlocui 1/2 din cantitatea de cartofi cu aceeași cantitate de brânză de vaci. Cum aveam în casă o brânză bună, adevărată, m-am hotărât să dau curs acestui gând. Rețeta a rămas, în mare parte, aceeași. Ah, bineînțeles, nu eram eu dacă nu mai făceam vreo modificare, așa că am renunțat la clasicul pesmet și am optat pentru panko (preferatul meu în materie de pane-uri) căruia i-am adăugat și câțiva fulgi de cocos. Ca să pot prezenta și mai frumos acest desert, am făcut alături și un sos din fructe de pădure care poate fi omis și înlocuit cu orice dulceață vă place. Gomboții, în sine, sunt doar ușor dulci. Deci, au nevoie de o companie tandră, dulce, aromată :).
Cel puțin în Ardeal, gomboții, la fel ca papanașii, sunt omniprezenți în rețetarele bunicilor. Au trecut testul timpul și ne-nsoțesc și în prezent ca un dat dulce și nelipsit de pe mesele amintirilor. Au intrat în bucătăria românească pe filieră maghiară, dar se regăsesc în mai multe gastronomii din regiune.
Ingrediente (10 bucăți mari):
Pentru papagomboți:
- 250 gr cartofi albi (făinoși)
- 250 gr brânză de vaci bine scursă (fără zer)
- 150 gr făină albă + extra făină pentru prelucrarea lor
- 1 ou mediu
- 15 ml ulei
- 10 prune spălate și desâmburite
- 1/2 linguriță sare
- 50 gr unt 82%
- 70 gr pesmet panko
- 30 gr fulgi cocos
- 4 linguri zahăr tos fin
Pentru decor (opțional): fructe de pădure, flori comestibile, vlăstari de mazăre, smântână grasă.
Pentru sosul din fructe de pădure:
- 500 gr fructe de pădure congelate (decongelate la temperatura camerei)
- 200 gr zahăr
- 20 gr pastă vanilie
- Zeama de la 1/2 lămâie
- 10 gr amidon + 2 linguri apă
Mod de preparare:
- Cartofii se fierb în coajă. Se lasă la răcorit, apoi se decojesc.
- Se pune o oală adâncă mare cu apă și sare la fiert.
- Cartofii se amestecă cu brânza de vaci și se pasează bine.
- Se adaugă făina, uleiul și oul și se amestecă până se formează un aluat.
- Se răstoarnă pe masa de lucru presărată cu făină și se împarte în 2.
- Se formează două suluri care se taie în 5 fiecare.
- Fiecare bucată se aplatizează cu mâna și se pune în centru câte o prună. Se închide și se dă forma unei bile. Se înfăinează mâinile pentru a lucra mai ușor cu aluatul.
- Toți papagomboții se pun la fiert, la foc mediu, între 15-20 minute, până se ridică la suprafață.
- Între timp, se pregătește crusta. Se topește untul într-o tigaie, apoi se adaugă pesmetul și fulgii de cocos și se prăjesc, amestecând continuu, până se rumenesc. Către final, se adaugă și zahărul și se amestecă 1 minut pe foc. Se închide focul.
- Când sunt fierți papagomboții, se scot câte 3 cu o spumieră și se aruncă direct în brațele pesmetului. Se tăvălesc prin amestecul de pesmet și cocos și se pun pe o farfurie.
- Sosul se pregătește astfel: Se pun într-un vas pe foc fructele de pădure decongelate la temperatura camerei, împreună cu sucul lăsat, zahărul, pasta de vanilie și zeama de lămâie și se lasă la fiert 10 minute, la foc mic spre mediu.
- Amidonul se amestecă cu apa rece și se toarnă peste fructe. Se lasă la fiert 3 minute, la foc mic.
- Se montează papagomboții în farfurie pe sos din fructe de pădure, se decorează cu fructe întregi, flori comestibile și vlăstari. Se servesc cu aveline de smântână.
Cu drag,
La Gourmandise MousseAdina