Garnituri și alte însoțitoare

Salată caprese altfel – cu dressing de za’atar

Știți deja că alter ego al meu culinar are rădăcini în Orientul Mijlociu. După ce părăsesc teritoriul gastronomic mioritic, preferatul meu pentru totdeauna, din toate timpurile și spațiile, ajung și poposesc aici, pe plaiuri bătătorite de Drumul Mătăsii, de caravane pline de condimente, de ceaiuri felurite și cafeaua care a ajuns, deși relativ târziu, și pe la noi.

Cum prefer bucătăria fusion în cele mai multe situații, așa iau naștere tot felul de rețete care combină stiluri și ingrediente de pe continente diferite. Așa este și cazul acestei salate, însă ideea nu îmi aparține, este preluată de la un autor tare fain, autohton israelian, Adeena Sussman, cartea ei ”Sababa” fiind o sursă de inspirație dragă mie. Vă las rețeta, așa cum am făcut-o eu, mai jos:

Ingrediente (pentru 2 porții):

  • 1 pumn serios de roșii cherry (sau feluri diferite de roșii, în cantitățile dorite)
  • 2 castraveți cornișon medii sau 1 castravete Fabio
  • 2 fire de ceapă verde
  • 2 bile de mozzarella proaspătă
  • Câteva frunze de busuioc
  • Dressing: 2 linguri ulei măsline extravirgin, 1 lingură zeamă de lămâie, sare, piper negru proaspăt măcinat, 1 linguriță de za’atar
  • Crutoane: 1/4 challah (pâine tipică în Israel, se consumă de shabbat) sau brioche sau altă pâine dulceagă – veche de 1-2 zile + ulei de măsline + sare + piper

Mod de preparare:

Crutoanele: Se preîncălzește cuptorul la 180°C, funcția grill simplu. Challah sau pâinea folosită se rupe în bucăți potrivite, se stropește cu ulei de măsline, se condimentează cu sare și piper și se dă la cuptor până este rumenită. Crutoanele se lasă la răcit înainte de a le folosi în salată.

Dressingul se realizează prin amestecarea, într-un borcănel, a tuturor ingredientelor.

Salata: Roșiile și castraveții se taie bucăți mai mari (cele cherry doar în două), ceapa verde se taie și ea rondele, mozzarella se rupe. Se așază toate ingredientele, inclusiv frunzele de busuioc, într-un bol, se toarnă o parte din dressing, se amestecă, apoi se adaugă și crutoanele și se adaugă restul dressingului. Se servește imediat, alături de felul principal preferat sau pur și simplu așa, dacă foamea nu este prea mare :).

Cu drag,

La Gourmandise MousseAdina

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s