Ispite dulci de toate felurile

Prăjitură cu mango și mascarpone

Sau exotică sau visul unei nopți de vară, cred că ar merge și așa :). Aici este sezonul acestui fruct parfumat și gustos (pentru cei care îl agreează) și merge de minune în foarte multe preparate și băuturi. De la chutney la deserturi cu mango sau cocktailuri, versatilitatea lui este năucitoare. Ieri am realizat că a trecut vremea peste noi și noi odată cu ea, dar nicio prăjitură la orizont în ultimele săptămâni bune. Cel puțin, nu una doar pentru noi. Cum aveam în casă mango ca și când aș fi mers să-l scot la vânzare (am cumpărat cu nemiluita să fac piure de pus la congelator pentru deserturi) și mă împiedicam de el prin bucătărie, am zis să-l pun în valoare chiar acum, după tiparul ”carpe diem”. Poftă aveam de ceva light și fresh, chef să stau să coc blaturi etc. absolut deloc, așa că am încropit acest desert tip tort care a ieșit nesperat de bine. Am făcut o porție mică, cât să astâmpere o poftă nebună care a pus stăpânire pe cei doi gurmanzi, deci cantitățile trebuie calibrate/ recalculate pentru variante mai mari. Se face repede de tot și se consumă idem.

Ingrediente (formă de 18 cm, 6 porții):

 • 1 pachet pișcoturi Savoiardi
 • 2 bucăți mango mari (bine coapte, dar nu fleșcăite) – musai fructe parfumate, de cea mai bună calitate!
 • 250 gr mascarpone (foarte rece)
 • 250 ml frișcă lichidă (foarte rece)
 • 30 gr gălbenuș pasteurizat
 • 3-4 linguri zahăr pudră vanilat (sau după gust)
 • Sucul de la 1 portocală + 50 ml lichior de portocale
 • 200 gr zmeură/ fructe de pădure + zeama de la 1/2 lămâie+50 gr zahăr tos+50 ml apă
 • Decor: frunze de mentă, coajă de lime, petale de panseluțe comestibile, bucăți de portocală confiată

Mod de preparare:

 1. Sucul de portocale se amestecă cu lichiorul de portocale.
 2. Dintr-un mango se face piure, iar celălalt se scoate în bucăți cât mai mari de pe sâmbure și se taie fâșii subțiri.
 3. Sosul de zmeură se realizează prin blendarea tuturor ingredientelor indicate. Acestea se pun pe foc și se lasă să dea câteva clocote, nu multe, cât să obțineți consistența dorită. Dacă este prea dens, se mai poate adăuga puțină apă sau lichior de zmeură.
 4. Se pun în bolului mixerului mascarpone, frișca lichidă, zahărul pudră și gălbenușul și se spumează la viteză medie până când rezultă o cremă fermă (atenție să nu supramixați, se va tăia!).
 5. Se tapetează cercul de inox/ forma folosită pe margini cu folie de acetofan (nu este obligatoriu, dar rezultatul va avea un aspect mai îngrijit) și se așază pe platoul de servire.
 6. Fiecare pișcot se trece rapid prin amestecul de suc și lichior de portocale și se așază la baza cercului, ca la tiramisu.
 7. Deasupra se pune 1/2 din cantitatea de piure de mango și 1/2 din crema de mascarpone. Se repetă procedura cu al doilea strat de pișcoturi, piure de mango și cremă – se nivelează.
 8. Deasupra, se decorează cu feliile subțiri de mango, în formă de trandafir sau după imaginație. Se decorează cu sos de zmeură, coajă de lime rasă, petale de panseluțe, cubulețe de portocală confiată.
 9. Se dă la rece câteva ore sau peste noapte.

Cu drag,

La Gourmandise MousseAdina

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s