”O rețetă nu are suflet; tu, ca bucătar, trebuie să pui suflet în rețetă” – ”A recipe has no soul. You, as the cook, must bring soul to the recipe” (Thomas Keller)
Știu că v-am mai spus și chiar repetat, dar nu pot să nu subliniez încă o dată cât este de minunată bucătăria grecească. Am fost în Grecia de mai multe ori și fiecare experiență a fost deosebită, de la ceea ce am văzut, simțit, visat, degustat 🙂 Mâncarea lor are acel ceva care nu văd cum nu ar putea să placă. De la simplul oregano, la feta și toate kiki rikiurile (tzatziki riki miki) și -opitele (spanakopita, portokalopita, karidopita – Doamne, ce gust are prăjitura asta!) la souvlaki, mousaka, gyros. Efectiv, demențiale sunt toate! Pentru cotlete am o slăbiciune aparte, numai când le văd îmi fac ochii ca la păcănele. Am primit niște cotlete cu o carne de calitate superioară și am hotărât să fac un ”drum” rapid până în Grecia, pe tărâmul gusturilor, desigur. Le-am alăturat o porție zdravănă de cartofi roșii, fermi, gustoși și o salată grecească, cum altfel?! Vă invit cu drag să incercați rețeta aceasta, este uluitor de simplă, dar extrem de gustoasă.

Ingrediente (10 cotlete de berbecuț):
- 3 căței mari de usturoi
- 1 lingură muștar
- 1 lingură miere
- Sucul și coaja de la 1 lămâie (bio)
- 1 crenguță rozmarin
- cca 100 ml ulei de măsline extravirgin
- 2 lingurițe rase de oregano uscat
- 1 linguriță boia
- 1 linguriță ierburi aromatice mix grecesc (opțional)
- Sare și piper după gust
- 10 cotlete de berbecuț mai cărnoase
- Cca 1 kg cartofi roșii sau noi
Mod de preparare:
Din primele 9/ 10 ingrediente se face o marinată – se pun toate într-un robot cu lama S și se pulsează. Se pune o lingură plină de marinată la o parte, iar cu restul se masează bine cotletele de berbecuț. Se lasă la marinat 4-6 ore sau chiar peste noapte. Se scot din frigider cu 30 minute înainte de preparare. Se prăjesc pe ambele părți, în tigaia grill, la foc mare, cât să prindă ”față” (culoare). Se dau la o parte.
Se preîncălzește cuptorul la 200 °C. Cartofii se curăță și se taie cuburi mai mari. Cartofii noi se spală bine și se pot folosi cu coajă. Dacă sunt soiul mic, atunci se lasă întregi. Se amestecă bine cu marinata pusă la o parte. Se pun într-o formă de yena sau ceramică și se dau la cuptor. Cu 20 de minute înainte să fie gata cartofii, se așază peste aceștia cotletele de berbecuț și se mai lasă la gătit.
Se așază cartofii și cotletele pe un platou de servire și se savurează așa fierbinți. Recomand o salată grecească alături.

Cu drag,
La GourmandiseMousseAdina