Ispite dulci de toate felurile

Oznei Haman cu cremă de ciocolată și nucă – rețetă de post

Am promis pe Facebook că voi scrie rețeta de oznei haman de post. Am pe blog alte două rețete clasice, una este cu umplutură de mac, iar alta cu nuci și portocale, cu detalii despre acest fursec versatil și foarte gustos. În acest an, sărbătoarea de Purim s-a suprapus cu postul Paștelui, motiv pentru care am făcut o variantă de post, deci vegană. Fursecurile sunt minunate și în această variantă, așa că pot fi făcute oricând 🙂

Ingrediente:
Pentru aluat:

  • 280 gr făină albă 000
  • 1 linguriță praf de copt
  • 4 linguri zahăr pudră
  • 60 gr unt vegan/ margarină rece
  • 60 ml lapte vegetal (am folosit de migdale)
  • 1 linguriță esență de vanilie
  • 1 praf de sare

Pentru umplutura de ciocolată:

  • 120 gr ciocolată neagră vegană
  • 30 gr unt vegan/ margarină
  • 75 gr nucă măcinată (coaptă în prealabil)

Mod de preparare:

Aluatul: Se pun în bolului unui mixer cu lama S făina, praful de copt, sarea și zahărul și se pulsează de câteva ori. Se adaugă untul și se pulsează până rezultă o compoziție nisipoasă. Se adaugă treptat laptele și vanilia și se mixează până se obține un aluat omogen. Se răstoarnă pe planul de lucru și se formează o bilă care se acoperă cu folie alimentară și se dă la rece pentru 1 oră.

Crema de ciocolată: Ciocolata și untul se topesc pe bain-marie, apoi se încorporează nuca măcinată. Se lasă să se răcească înainte de a umple fursecurile.

Asamblare și coacere: Cuptorul se preîncălzește la 180°C. Se tapetează tava mare de cuptor cu hârtie de copt. Aluatul se întinde în foaie subțire și se decupează cercuri (am folosit un decupator de biscuiți de 8 cm diametru). Se așază în mijlocul fiecărui cerc câte 1 linguriță de umplutură și se dă forma specifică. Din resturile rămase, se formează o bilă de aluat care se întinde în aceeași grosime și se decupează alte cercuri; se procedează astfel până la epuizarea întregului aluat și a umpluturii. Dacă nu ajunge umplutura (acest lucru depinde de cantitatea pe care o folosiți în fiecare fursec), atunci puteți umple cu orice gem aveți prin casă (mie îmi place mult și combinația de magiun și nucă măcinată). Fursecurile se pun în tava pregătită și se coc cca 20 minute (până când devin aurii). Se scot din cuptor și, după 5 minute, se pudrează cu zahăr pudră vanilat.

Cu drag,

La Gourmandise MousseAdina

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s