De fiecare dată când mă gândesc la copilăria mea, îmi vine în minte filmul acesteia, care derulează într-un ritm galopant, încât abia reușesc să țin captive câteva instantanee. Zilele acestea mă pregăteam pentru participarea la un nou festival în care ne vom prezenta cu un stand național și, pentru că nu aș fi eu Adina dacă nu aș pregăti ceva dulce, m-am gândit ce anume să năsocesc de data aceasta astfel încât să fie reprezentativ pentru țărișoara noastră. Acela a fost momentul în care mi-am luat un bilet last-minute și m-am întors rapid în copilărie. În filmul vieții despre care vă ziceam adineaori, la scena copilăriei, a apărut în prim-plan prăjitura cu mere. La noi, în Ardeal de unde sunt eu, așa îi spune. Nu plăcintă cu mere ca în alte regiuni ale țării. Cum ar fi, cum n-ar fi, vorbim despre desertul pe care cu siguranță l-au făcut toate mamele din România, un desert pe care îl întâlnim pe la toate târgurile tradiționale acasă. Are trei componente principale: aluatul fraged, merele din abundență și scorțișoara.
Hopa, așa! Maramureș, plai cu flori, măi dorule, dor, mândru ești în sărbători, măi, dorule, dor, mândru ești și fericit, măi dorule, dor, Maramureș înflorit, măi dorule, măi!
Pardon, ștați așa că m-am abătut de la poveste. Bun, eu nu sunt chiar din Maramureș, dar am rădăcini acolo și am copilărit la Sighetul Marmației, așa că, înțelegeți care este legătura cu muzica populară și Frații Petreuș:). Cum zice anglofonul: I used to….ascult cu rudele mele muzică populară și să mâncăm prăjitură/ plăcintă cu mere.
Eu o să vă dau acum rețeta noastră de familie, transmisă din generație în generație, în speranța că o veți reproduce și voi, este magnifică:
Pentru aluatul de tartă sau ”porloș” cum îi spune pe la noi (care nu este unul clasic franțuzesc, nu vorbim aici despre bucătăria autohtonă sau cum?!:):
- 525 gr faina (mai puteți adăuga 15 gr dacă cere aluatul, depinde de făină)
- 200 gr. unt moale (82% grăsime) – puteți folosi și untură, așa ar fi 100% autentic și atac la siguranța bilei:)
- 1 ou
- 125 gr. smântână (15 % grăsime)
- 160 gr zahăr (din care 130 zahăr tos și 30 zahăr vanilat)
- 1 lgț praf de copt
- un vârf de cuțit de sare
Pentru compoziția de mere:
- 2 – 2 1/2 kg mere (sau chiar 3 kg, dacă doriți să fie umplutura generoasă)
- 120-150 gr zahăr (depinde însă foarte multe de soiul de mere pe care îl folosiți, mai adăugați dacă doriți să fie și mai dulce)
- 3 pliculețe de zahăr vanilat (total 30 gr)
- esență de vanilie cu bourbon
- 2 lgț. cu scorțișoară
Adițional: 3 lg griș, zahăr pudră vanilat
Și acum, hocus pocus prăjituritus:
- Pentru compoziție, dăm merele spălate bine pe răzătoare, cu tot cu coajă. Le punem apoi la călit cu zahărul, zahărul vanilat și 1 lgț de scorțișoară până scade lichidul din ele (apa pe care o lasă). Când s-au călit bine și sucul lor s-a evaporat, stingem focul și adăugăm și cea de-a doua lgț de scorțișoară. Amestecăm. Le lăsăm să se răcească, iar apoi adăugăm esența de vanilie.
- Ne ocupăm de aluat. Punem în mixer untul moale, zahărul + zahărul vanilat și vârful de sare și le batem bine până devin cremoase.
- Adăugăm oul și mixăm puțin.
- Adăugăm smântâna și mixăm puțin.
- Adăugăm treptat făina amestecată în prealabil cu praful de copt și cernute. Dacă folosiți KitchenAid sau alt mixer similar, în această etapă schimbăm paleta de mixat creme cu cârligul de frământat. La fel și în cazul mixerului de mână. Mixăm/ frământăm până am încorporat toată făina și s-a format un aluat compact care nu se lipește de mâini. Luăm la mână aluatul și-i dăruim un gram de iubire frământându-l puțin cu mâinile. Abia așa îi simțim textura.
- Formăm o bilă și o împărțim în 2 părți egale (din cantitățile de mai sus rezultă aprox. 1 kg de aluat, deci, fiecare foaie va avea cca. 500 gr). Pentru copt vom folosi o tavă de dimensiunile 25×35 cm.
- Întindem prima foaie de aluat, o punem în tavă. Presărăm cu 1 1/2 lg griș. Astfel, va fi absorbit orice exces de lichid existent încă în mere, iar aluatul se va coace perfect.
- Punem peste prima foaie de aluat toată compoziția de mere și presărăm deasupra grișul rămas.
- Întindem a doua foaie de aluat și o punem deasupra. Introducem prăjitura la cuptorul preîncălzit la 180ºC. Timpul de coacere va fi de cca. 30-35 minute, până devine auriu aluatul, dar auriu, nu maro, nu scrum;).
- După ce s-a scurs timpul, o scoatem din cuptor și o lăsăm să ajungă la temperatura camerei, dar să nu se răcească încă total. Acum este momentul să o pudrăm cu zahărul pudră vanilat și să o savurăm cu gândul la copilărie.
Poftă bună și salutare, copilărie frumoasă, românească!
Cu drag,
MousseAdina
N-am crezut ca vom gasi o descriere atat de “delicioasa” a Maramuresului. Se vede ca sufletul maramuresean traieste in orice persoana fermecata de aceste meleaguri, oriunde s-ar afla. Va salutam cu drag!
LikeLike
Vă mulțumesc frumos pentru cuvintele de apreciere! Descrierea acestui preparat reflectă iubirea mea nesfârșită pentru cel mai frumos loc din România, Maramureșul. Evident, văzut prin ochii mei și simțit prin sufletul de copil de odinioară. Voi reveni și cu alte rețete specifice zonei. Toate bune si dvs! Salutări din București:)
LikeLike