Bunătăți din cămară

Dulceață de ardei iute

Am descoperit dulceața de ardei iute absolut întâmplător, în urmă cu niște ani la un târg de produse tradiționale. Inițial, mi s-a părut exotico-dubioasă (din categoria: nu știe țăranu’ ce-i ăla șofranu’ 🙂 ), dar i-am dat o șansă și nu am regretat deloc. De atunci, dulceața aceasta a fost nelipsită în cămara noastră și, de ceva timp, o prepar și eu. Nu este o filozofie mare, merge destul de repede, însă este important să folosiți mănuși calitative și ceva mai groase, altminteri vă va ustura puternic pielea. O recomand cu drag pentru fripturi, mi se pare că, împreună, alcătuiesc o pereche ideală de savoare, consistență, aromă și pasiune. Cred că a servi o bucată de carne bine rumenită cu o garnitură pe măsură și dulceață de ardei iute este precum o noapte fierbinte de amor. Nu intru în detalii :). Sper că v-am convins și o veți încerca și voi. Nu vă recomand să o cumpărați din comerț, deoarece nu are nicio legătură cu cea preparată în casă. Cel mult, o puteți achiziționa din piață, de la persoane de încredere. Dar….mai bine o faceți chiar voi, satisfacția va fi pe măsură, de gust nu mai vorbesc!

Bun, să trecem la treabă! Din cantitățile de mai jos mi-au ieșit 3 borcănele ca cele din imagine.

Ingrediente:

  • 500 gr de ardei iuți (eu am folosit două tipuri, chili clasic și ardei iute roșu lung)
  • 500 gr de gogoșari sau ardei kapia
  • 500 gr de zahăr
  • 500 ml de oțet de 9° (se poate folosi și de 5° dacă nu găsiți de 9)

23905470_531610700507310_4920180897148398711_n.jpg

Mod de preparare:

  1. Ardeii iuți și gogoșarii se curătă de cotoare și semințe și se toacă mărunt după metoda preferată; eu i-am tocat la robotul de bucătărie cu lamă în formă de S. Nu necesită migală și scutește niște lacrimi :).
  2. Într-o cratiță se pun la fiert oțetul și zahărul și se lasă să fiarbă cca 20 de minute din momentul în care a început procesul de fierbere.
  3. După acest timp, se adaugă ardeii mărunțiți și se lasă să fiarbă la foc mic până se leagă dulceața. La mine a durat cca 45 de minute până a atins consistența dorită. Testul se face astfel: după cca 30 de minute de la adăugarea ardeilor, se ia o linguriță din dulceață și se lasă la prelins pe o farfurie. După 5 minute, când s-a răcit, vă puteți da seama dacă are consistența pe care o doriți (nu trebuie să curgă în fir subțire din farfurie). Dacă nu, atunci mai lăsați-o la fiert și repetați această probă edificatoare.
  4. Când este gata, se toarnă imediat în borcane sterilizate care se închid bine, se întorc cu susul în jos și se lasă în această poziție 24 de ore. Poate fi savurată oricând, pe urmă!

 

DI2.jpg

Info: Borcanele se sterilizează astfel: se spală bine (se degresează), se clătesc foarte bine și se introduc pe o tavă în cuptorul rece. Se pornește cuptorul, se setează la 160-170° și se lasă 15-20 de minute, până sunt uscate bine. Se scot din cuptor și se lasă la răcit în tavă. 

Cu drag,

MousseAdina

 

1 thought on “Dulceață de ardei iute”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s