Smoothies. Fresh stuff și alte licori

Socată cu miere – o băutură cu gust de copilărie

”The plants have enough spirit to transform our limited vision” – ”Plantele au spirit suficient pentru a transforma viziunea noastră limitată” (Rosemary Gladstar)

Tot așa și florile de soc, care pot transforma viziunea limitată a omului matur asupra necesității acestei maturități și posibilitatea creării în suflet a unui refugiu al copilăriei, al copilului din fiecare dintre noi. Anii sunt doar cifre în cartea vieții, cifre care uneori provoacă spaime, temeri și fură dragostea de sine. Eu am crezut mereu și voi crede în continuare că vârsta nu are nicio legătură cu puterile ascunse ale spiritului. Desigur, experiențele personale își vor pune mereu amprenta asupra mentalității, asupra comportamentului nostru, dar ele nu trebuie să răpească frumosul prezentului și al zilei ce va urma. De ce acest preambul? Pentru că eu atribui socatei veleitățile fericirii copilăriei, fiind o băutură care sigur ne-a marcat pe mulți dintre noi exact în acele vremuri. Aroma ei inconfundabilă, gustul ușor acidulat, bogăția de vitamina C și antioxidanți, proprietățile sale antiinflamatoare și anti-virale sunt doar câteva caracteristici care contribuie la popularitatea florilor de soc. Din păcate, sezonul lor trece extrem de rapid, așa că, pentru a ne putea bucura de ele pentru un timp îndelungat, putem fie să le uscăm, fie să facem sirop de soc, numai bun pentru zilele grele de iarnă.

Însă, pentru că acum de-abia întâmpinăm vara și nu cred că ne gândim cu drag la zilele lungi și reci, vă propun să pregătim o socată delicioasă, cu gust de copilărie. Pentru o băutură mai acidulată puteți folosi puțină drojdie (eu o omit), așa că rețeta mea este o variantă de socată fără drojdie și fără zahăr (l-am înlocuit cu miere).

Pentru socată vom avea nevoie de:

  • 1 borcan suficient de mare (am folosit unul de 7 l să fie suficient loc)
  • două mâini de flori de soc spălate și zvântate
  • sucul de la 2 lămâi
  • 1-2 lămâi rondele
  • 200 gr miere polifloră (+/ – în funcție de dulceața pe care o doriți)
  • 5 l de apă plată (preferabil alcalină)

Mod de preparare:

  1. Toate ingredientele se pun în borcanul mare spălat și uscat și se amestecă cu nădejde până la dizolvarea mierii.
  2. Borcanul se acoperă cu o farfuriuță și se pune într-un loc cu soare, timp de 3-4 zile până devine atât de acidulat încât să vă încânte. Noi l-am ținut doar 3 zile, fiindcă l-am vrut doar o idee acidulat; depinde de gustul fiecăruia.
  3. După acest timp, se strecoară și se ține la rece.
  4. Se consumă cu drag și dragoste pentru mama natură care ne-a oferit și această minunată plantă, socul. Dispare rapid, ca prin minune :).
Socată
Socată

Multă sănătate!

Cu drag,

MousseAdina

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s