Feluri principale

Pilaf cu ciuperci, rădăcinoase și burduf

Știu că sună ciudat. Parcă și pentru mine, autoarea rețetei, dar vă asigur că este extrem de gustos! Undeva la granița a două continente și a mai multor țări în care gastronomia ocupă un loc central (România, Italia și India) se află acest minunat pilaf, ușor de preparat, care poate fi servit ca garnitură sau fel principal. Pilaful este un preparat care aduce în prim-plan, cu dor și nostalgie, momente neprețuite ale copilăriei mele frumoase, fiind nelipsit de pe masa noastră. Mama îl pregătea cu carne de pui, era demențial. Oricum, mamele și bunicile sunt cele mai de preț aducătoare de bucurii culinare. Eu pot face face de la prepelițe la vânat, preparate sous-vide, mangalițe, orice orătănii sau porcușori împănați, ca salata de ardei copți a mamei sau sote-ul de morcovi al bunicii, să nu înșir alte 100 de preparate de-ale lor, nu este NIMIC! Mâinile lor creează magie, o magie pe care orice adult și-o va aminti cu drag pe parcursul vieții, cu ochii și gustul copilului de atunci.

Revenind la pilaful nostru umblat prin lume, vă spun că este rezultatul unor ingrediente de moment, o parte dintre ele găsite prin labirintul fără de capăt al frigiderului nostru. 630 de l, o imensitate, este locul în care doar eu lipsesc, în rest se găsesc di tăti :). Soarta burdufului și a mozzarellei uitate prin acest sinuos labirint a sfârșit tragic alături de cea a ciupercilor, morcovilor și păstârnacului, care s-au înălțat împreună în paradisul papilelor. Influența indiană pe care am hotărât să i-o confer pilafului meu fistichiu are legătură cu însăși originea acestui preparat, India, de unde a ajuns apoi, prin Iran (polou), Turcia (pilav) în Balcani și, implicit, la noi. Până să încep să mă documentez (acum vreo 12 ani haha), am trăit cu speranța și iluzia că tot ceea ce devoram în casa părintească era produs românesc. Mă doare să descopăr tot mai multe feluri îndrăgite care nu sunt ale noastre. Cică nu ne aparțin. Of, mămăligo! Este o spulberare nedreaptă a unor iluzii inocente, ca cea legată de existența lui Moș Crăciun (mi-e rușine să vă spun până la ce vârstă am crezut în el :).

Dacă v-am stârnit curiozitatea, vă invit în cele ce urmează să vedeți cum se prepară acest delicios pilaf.

Pilaf cu ciuperci și legume
Pilaf cu ciuperci și legume

Ingrediente (4 – 6 porții babane):

  • 500 gr orez pentru risotto
  • 1600 apă sau supă de legume (preferabil)
  • 5 ciuperci champignon mari
  • 2 morcovi medii
  • 1 rădăcină de păstârnac
  • 2 legături de ceapă verde
  • 150 gr burduf
  • sare și piper după gust
  • 1 lgț boia dulce
  • 1 lgț curry masala
  • 2 linguri pline de ulei de măsline
  • 50 gr unt
  • 1 legătură de pătrunjel
  • mozzarella

Mod de preparare:

  1. Orezul se spală bine și se lasă la scurs. Legumele se taie cubulețe. Ceapa verde – rondele.
  2. Se călește ceapa verde în uleiul de măsline preț de 2-3 minute, apoi se adaugă legumele și orezul și se călesc împreună 5 minute. Ulei de măsline cu ardei iute IONIS este excelent și dă o notă picantă în proporții perfecte.
  3. Se presară toate condimentele și se adaugă apa călduță.
  4. Se lasă la fiert la foc mic până când orezul a absorbit toată apa și legumele sunt fierte. Voi puteți decide cât de mult gățiți acest preparat, în funcție de preferințe (dacă îl doriți al dente sau fiert complet – pilaf pilaf).
  5. Când este gata, se adaugă pătrunjelul tocat, untul, burdul și piper proaspăt măcinat, din belșug, și se amestecă. Untul va oferi o cremozitate aparte, iar burdul, care se topește, va scoate un banal pilaf din anonimat. Promit!
  6. Se servește cu un guguloi de mozzarella, pus imediat deasupra în farfurie, să se topească frumos și să fie fantastic.

R1.jpg

Cu drag,

MousseAdina – o iubitoare a gastronomiei

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s