Ispite dulci de toate felurile

Parfait de fistic cu halva

În apropierea verii și pentru a o întâmpina așa cum se cuvine, am creat această rețetă nouă și puțin non-conformistă de parfait de fistic cu fistic prăjit și sărat și halva cu fistic. Am vrut să fie ceva ieșit din comun, un gust care să caracterizeze nebunia actului creator din colecția personală.

În ultima vreme am un imbold de a da naștere unor produse de nișă, în stilul blogului meu, dar care să surprindă consumatorul într-un mod plăcut și nesperat. Așezarea parfait-ului pe un pat de fâșii de halva, care pot duce, cel puțin vizual, ușor cu gândul către rumeguș sau paie tocate (citat: mama, ha-ha!), face parte din acest joc al imaginației.

Evident, produsul de față are puternice origini orientale și nu îmi pot asuma în totalitate ideea creării sale, cu siguranță îl puteți găsi într-o formă sau alta printre delicatesele orientale, cert este însă că, în această prezentare – inclusiv rețeta – este creația mea și sunt chiar încântată de rezultat (important este că nu sunt singura încântată :).

Nu aveți nevoie de mașină de înghețată și nu ar trebui să prezinte dificultăți d.p.d.v. tehnic, așa că vă încurajez să încercați această rețetă 🙂

p2

Ingrediente (cca. 900 gr):

 • 400 gr smântână lichidă pentru frișcă (ideal cu 35% grăsime)
 • 110 gr ciocolată albă de bună calitate (am folosit Callebaut)
 • 150 gr ouă (cca 3 ouă întregi)
 • 80 gr zahăr tos
 • 100 gr halva cu fistic sau simplă
 • 50 gr. fistic prăjit, tocat și mărunțit
 • 2 lg pastă de fistic (am folosit Pastaroma de fistic)
 • Pt decor am folosit: fâșii de halva (acest tip de halva se găsește în magazinele cu specific oriental), flori comestibile de la Microgreens, căpșuni proaspete și barot de fistic (fistic tocat)

Mod de preparare:

 1. Frișca se bate tare. Se lasă la frigider.
 2. Ouăle + zahărul se încălzesc pe bain marie până la 80 °C, stați cu ochii pe ele pentru a evita transformarea lor în omletă.
 3. Amestecul de ouă și zahăr se ia de pe foc și se bate cu mixerul până se transformă într-o cremă densă și groasă, iar bolul mixerului este rece.
 4. Între timp, se topește ciocolata albă tot pe bain-marie; se lasă la răcorit.
 5. Când este gata amestecul de ouă, se adaugă ciocolata topită și răcită și se amestecă bine.
 6. Se adaugă pasta de fistic, fisticul tocat și halvaua mărunțită și se încorporează toate aceste ingrediente în masa obținută la pașii anteriori.
 7. Se încorporează frișca bătută.
 8. Se distribuie în forme individuale sau în orice altă formă dorită și se lasă la congelator minim 6 ore (în forme individuale ca semisferele va fi gata pentru consum în cca 2-3 ore).
 9. Se decorează după imaginație la servire.

Sfat: Dacă folosiți forme de silicon, nu este necesar să le pregătiți dinainte. Dacă o turnați într-o formă de chec, vă recomand să tapetați forma cu folie alimentară. 

Cu drag,

MousseAdina

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s