Aperitive sau fingerfood

Flori de zucchini umplute cu ricotta

Mi-e și jenă să mai menționez cât pot iubi bucătăria italiană, dar nu am cum să nu o fac. Astăzi, vă propun un aperitiv absolut delicios, poate puțin excentric, având în vedere că nu este un preparat de bază pe mesele noastre, însă vă asigur că italienii știu mult prea bine de ce îl îndrăgesc atât de mult (nu este tocmai fairplay să mă refer la preparatul de azi ca la unul autentic italian, având în vedere originea sa în Imperiul Otoman, dar eu îl asociez cu Italia și îmi asum acest neajuns).

Anul trecut, în vizita noastră la Roma, am ajuns la una dintre periferiile orașului unde era în plină desfășurare târgul/ piața de weekend. Acolo, am descoperit produse atât de variate și gustoase încât am murit de tristețe că nu-l pot muta în România :). De la trufe la parmezan de capră (cel mai delicios) sau porchetta (mamă, ce porchetta!) am cumpărat de toate. Singurul regret în materie de achiziții locale a fost strâns legat de florile de zucchini pe care le găsești în Italia la tot pasul.  Nu aveam cum să le gătesc în camera de hotel și nici nu m-am hazardat cu ele la drum (mare greșeală!): Frumos ambalate, gata să ne încânte în preparate delicioase, așteaptă să fie cumpărate de gurmanzii nesfioși. Aici, pe meleagurile noastre, nu am găsit nicăieri, așa că mi-a venit Marian (pe el îl cunoașteți deja din alte postări – este un tânar agricultor de la care mă aprovizionez cu materie primă excelentă) în ajutor și a răspuns pozitiv la rugămintea de a-mi aduce câteva flori de zucchini. Am primit cu entuziasm câteva flori mascule și femele și am hotărât să le pregătesc pe ambele. Pentru rețeta de astăzi nu este important genul florii, dimpotrivă chiar, ”domnișoarele” aveau atașate și mici și prichindei dovlecei, care au ieșit gustoși foc. Puțin curaj nu strică, așa că vă invit să lăsați scepticismul deoparte (în cazul în care și-a făcut simțită prezența) și să incercați cu încredere rețeta mea de flori de zucchini umplute cu ricotta.

ZF2.jpg

Ingrediente:

  • 12-15 flori de zucchini/ dovlecel
  • 1 ou mare
  • 100 gr făină albă
  • 250 ml bere blondă
  • Sare și piper după gust
  • 125 gr ricotta
  • 1 ceapă verde
  • Ulei pentru prăjit

Mod de preparare:

  1. Se pregătesc florile astfel: se scoate pistilul din fiecare floare, apoi se spală bine în interior și exterior. Se lasă la uscat pe un prosop de bucătărie curat.
  2. Ricotta se pasează cu furculița, se amestecă cu ceapa verde tăiată rondele, se condimentează cu sare și piper, apoi se pune într-un poș (pentru a fi mai ușor de umplut florile).
  3. Se realizează panada, astfel: se bate oul, se amestecă cu berea, apoi se încorporează făina – cu grijă pentru a nu face cocoloașe (mișcări largi de jos în sus). Se condimentează cu sare și piper.
  4. Fiecare floare se umple cu grijă cu cremă de ricotta și se trece prin panadă.
  5. Florile umplute se pun la prăjit în uleiul încins și se rumenesc pe ambele părți. Se scot cu o spumiera pentru a elimina surplusul de ulei și se așază pe o farfurie tamponată cu șervet de bucătărie. Se consumă imediat. Sunt excelente când sunt fierbinți și merg de minune alături de un sos tzatziki și un pahar de Riesling.

ZF1.jpg

Cu drag,

MousseAdina

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s