Supe&Ciorbe

Supă de pește ca în Ungaria – Halászlé

Dragii mei, așa cum vă povesteam în alte articole, sunt o ardeleancă veritabilă și tare mă mândresc cu asta…din mai multe considerente, iar unul dintre ele este, cu siguranță, gena de bucătăreasă, transmisă în Ardeal, ipso facto, de la bunică, la mamă și fiică, fără drept de apel.

Crescută la granița cu Ungaria, drumul către Budapesta devenise pe vremuri o rutină îndrăgită, fapt care se datora, la acel moment, minunățiilor culinare pe care le devoram la fiecare vizită, fie ea și în cel mai apropiat oraș, Mateszalka. Aici, există și azi, restaurantul meu preferat – Kékfrankos, unde vă asigur că găsiți o sumedenie de preparate care concurează mereu între ele pentru premiul cel mare în materie de gust, savoare și….dimensiune. Cine a trecut măcar o dată prin Ungaria, știe foarte bine la ce fac referire, porțiile sunt pantagruelice, ai nevoie și de stomacul vecinului pentru a trece cu brio teste culinare sau doar o simplă masă. Cele trei preparate favorite ale mele din meniul acestui restaurant sunt: supa de fasole (babgulyás), platoul Kékfrankos cu șnițele, conopidă pane, ciupercuțe pane, cartofi prăjiți (nu congelați!) și salată de varză, și, bineînțeles, faimoasa supă de pește – Halászlé, un produs emblematic al bucătăriei maghiare. Despre ea, această perlă a supelor, aș dori să vă povestesc astăzi, sperând să o încercați și voi. Este posibil, ca la prima citire, să pară puțin complicat de realizat, dar vă asigur că nu este așa. Pentru buna reușită a acestei supe, există trei ingrediente importante și indispensabile: multă ceapă, icre de crap și boia (preferabil ungurească). Eu am rețeta de la mama mea, care o are, la rândul ei, de la un bucătar din Ungaria. Este absolut minunată.

Halaszle
Halaszle

Bun, haideți să vedem cum se prepară!

Ingrediente:

 • 1,5 – 2 kg tacâmuri de pește, eu am folosit doar șira spinării și coada
 • 800-1000 gr file de crap (am folosit de Dunăre)
 • 3 cepe mari
 • 100 gr icre de crap
 • 2 lg boia de foarte bună calitate
 • 1 lgț boia iute
 • 1 lgț pastă de ardei
 • 50 ml ulei
 • 3 l apă
 • Sare și piper

Mod de preparare:

 1. Ceapa se călește în ulei, cu pasta de ardei și toată boiaua, sare și piper, la foc mic, cca 10 – 15 minute, până se înmoaie bine.
 2. Se adaugă icrele și se călesc și ele 2-3 minute. Se adaugă tacâmul de pește și cca 600 de apă, atât cât să acopere ingredientele. Se lasă la fiert 30-40 minute, la foc mic.
 3. Se ia de pe foc, se scoate tacâmul de pește și se ia carnea de pe oase. Vă recomand să fiți atenți aici, pentru a evita ca oase să ajungă în supă. Carnea de pește luată de pe oase se pune înapoi în vas și se blendează totul cu ajutorul unui mixer vertical.
 4. Peste acest amestec gros, se adaugă 2,5 l apă și se lasă să dea câteva clocote bune. Eu am adăugat și 2 linguri dintr-un amestec făcut de mama, care conține roșii, ardei și ceapă, dar nu este uzual, așa că nu l-am trecut în lista ingredientelor.
 5. Acum, se adaugă și file-ul de crap tăiat în cubulețe potrivite și se lasă la fiert încă 10-15 minute. Se verifică gustul și se mai condimentează dacă este cazul.
 6. Supa este gata de devorat!
Halaszle
Halaszle

Poftă bună și pe curând!

Cu drag,

MousseAdina

1 thought on “Supă de pește ca în Ungaria – Halászlé”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s