Paste și alte cereale

Budincă de macaroane cu brânză sărată, la cuptor

Of, ce amintiri din copilărie mă năpădesc acum, când scriu această rețetă! La noi, în Ardeal, macaroanele cu brânză sunt nelipsite atunci când vrei să pregătești ceva rapid și foarte gustos. În varianta lor sărată sau dulce (cu stafide, musai absolut!) sunt un fel principal sau un desert omniiubit. Fără fițe și alte figuri, constituie o masă delicioasă pe care nu ar respinge-o nici cârcotașii. Dacă aș fi de origine americană, aș folosi termenul de ”comfort food” pentru a descrie acest preparat, dar cum sunt româncă pură, spun simplu: tulai, Doamne, da bună mai îi! Noi, ardelenii, avem chiar și o extremă a budincii sărate care conține, evident, și niște slăninuță, căci altfel, am mai fi noi oare ardeleni?! Știți care este aceea? Culmea culmilor? Punem și o leacă de zahăr deasupra că nah, dacă-i bombă calorică, bombă să fie….nu e suficientă combinația ucigătoare dintre carbohidrați (macaroane), proteine (brânză și ouă) și grăsimi (smântână și cașcaval), mai trebuie ajutat și cu zahăr. Doamne, ce răsfăț era pe capul și burta mea când eram copil! Astăzi, nu mai pot pune zahăr peste varianta sărată a acestui preparat, dar amintirile rămân plăcute. Se spune că gusturile se schimbă la 7 ani, nu pot decât să confirm treaba asta.

Eu vă prezint azi o variantă proprie, nu mai țin minte cum le făcea mama (acum nu mai face, pentru că mâncăm fițos, salate și alte chestii de dietă), dar gustul seamănă aproape integral….

BM0.JPG

Ingrediente (8 porții):

 • 500 gr paste fusilli sau alte paste
 • 400 gr brânză de vaci dulce
 • 300 gr brânză sărată (telemea)
 • 100-150 gr cârnați (preferabil ardelenești)
 • 3 ouă
 • 300 gr smântână grasă
 • 100 gr cașcaval Emmentaler
 • 50 gr unt gras
 • Sare și piper negru după gust

Mod de preparare:

 1. Pastele se fierb al dente; se strecoară de apă.
 2. Se pregătește un sos din 2 ouă, care se bat cu sare și puțin piper, smântâna și cașcavalul dat pe răzătoare.
 3. Brânza dulce se amestecă cu telemeaua dată pe răzătoare, 1 ou, sare și mult piper negru. Se încorporează cârnații tăiați cubulețe. Se amestecă cu pastele.
 4. Într-un vas de tip yena uns cu unt, se răstoarnă amestecul de paste și brânză, se pun bucățele de unt deasupra și se toarnă sosul. Se râșnește piper negru din belșug.
 5. Budinca se coace cca 30 de minute la 190 C. Este important să obținem o crustă maronie pentru care urmează să se bată toți membrii familiei ;).
 6. Eu am decorat-o cu o lingură bună de smântână și jumări de rață. Un deliciu! Garantat!

BM2.JPG

BM3.JPG

Cu drag,

MousseAdina, ardeleanca….

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s