Ispite dulci de toate felurile

Tartă cu frangipane, cremeux de lămâie cu mentă și fructe

”Atât de fragedă,

Cât poți cu-a farmecului noapte 
Să-ntuneci ochii mei pe veci, 
Cu-a gurii tale calde șoapte, 
Cu-mbrățișări de brațe reci!”. (Mihai Eminescu – the one and only!)

Revenită de curând de la Paris, oaza de inspirația a oricărui cofetar-patiser care iubește acest gen de cofetărie, supremația ei, adevărata cofetărie, după părerea mea și, răsfoind un compendiu al Le Cordon Bleu, am dat peste această tartă care m-a inspirat. Am făcut modificări pe ici, pe colo și a rezultat o nebunie de desert pe care vi-l propun pentru masa de sărbătoare. Sau dacă vi se pare prea simplu, de Florii merge cu siguranță! Știu că de Paști cozonacul și pasca sunt sfinte, dar credeți-mă, pe lângă ele, produsele noastre tradiționale dragi, merge și un factor de novum, iar această tartă mi se pare o idee perfectă.

Aluatul de tartă face o casă de poveste cu crema de migdale (frangipane) și contrastează de minune cu cremeux-ul de lămâie cu mentă. Fructele sunt chiar ”cireașa” de pe tort și echilibrează toate aceste arome. Eu vă las să vă convingeți de cele spuse și vă invit să vă uimiți invitații cu acest minunat desert.

1.JPGIngrediente (tartă de 22 cm, înălțime de 2,5- 3 cm, 8 porții):
Pentru aluatul de tartă: 

 • 200 gr făină albă 000
 • 90 gr unt 82% grăsime (rece)
 • 30 gr făină de migdale
 • 50 gr ou (rece)

Crema de migdale:

 • 40 gr unt 82% grăsime
 • 40 gr zahăr alb tos
 • 40 gr făină de migdale
 • 30 gr ou întreg
 • 1/2 lgț pastă de vanilie

Cremeux de lămâie cu mentă:

 • 200 ml frișcă lichidă 35% grăsime
 • 50 ml lapte integral
 • Sucul de la o lămâie medie
 • 1 lgț coajă de lămâie rasă
 • 10 frunze mari de mentă
 • 25 gr unt 82% grăsime
 • 130 gr ouă întregi
 • 30 gr amidon de porumb

Decor: căpșuni, afine, physalis și biscuiți din aluatul de tartă, frunze de mentă, jeleu rece (opțional).

5.JPGMod de preparare:
Aluatul de tartă:

 1. Se pun în bolul mixerului cu lama S sau în Thermomix toate ingredientele, mai puțin oul. Se pulsează de câteva ori, apoi se adaugă și oul și se mai pulsează scurt. Se strânge aluatul în forma unei bile, se aplatisează, se înfoliază și se dă la rece 45 de minute. Apoi se scoate din frigider și se întinde în strat de 3 mm și se așază în cercul de tarte perforat pe margini. Se îndepărtează surplusul de aluat.
 2. Din aluatul rămas se coc biscuiți pentru decor, în forma dorită, care, după ce s-au răcit, se pudrează cu pudră aurie.
 3. Cuptorul se preîncălzește la 175°C.

Crema de migdale:

 1. Într-un bol, cu telul, se freacă untul cu zahărul până devine cremos. Se adaugă oul, pasta de vanilie, iar apoi făina de migdale. Se amestecă bine. Va avea consistența unei paste groase.
 2. Coaja de tartă se umple cu crema de migdale și se coace 20 de minute. Crema se va umfla, nu vă speriați, se lasă când o scoateți din cuptor. Se scoate și se lasă la răcit complet, la temperatura camerei.

Cremeux de lămâie cu mentă:

 1. Frișca, laptele, jumătate din cantitatea de zahăr și frunzele de mentă se pun într-un bol și se mixează cu blenderul vertical (sau la Thermomix) 2 minute. Se strecoară amestecul, se adaugă sucul și coaja de lămâie și untul și se pun toate pe foc.
 2. Între timp, se spumează ouăle cu zahărul rămas și amidonul, iar apoi se temperează cu amestecul de frișcă. Se readuce totul pe foc și se lasă la fiert amestecând continuu. Trebuie să fiarbă 2 minute sau până se îngroașe crema. Amestecați energic cu un tel pentru o cremozitate perfectă!
 3. Se răstoarnă crema într-un alt vas și se acoperă cu folie alimentară la contact. Se lasă la răcit, apoi se pune într-un poș cu dui și se umple coaja de tartă. Se nivelează și se decorează tarta după gust și imaginație.
 4. La decor, am poșat câteva biluțe de cremă și am folosit, ca fructe, căpșuni, afine și physalis, pe care le-am uns cu un jeleu neutru. Am pus ici și colo frunze de mentă și câțiva biscuiți auriți :). Și un  Tour Eiffel, deși nu se vede ce este exact acel biscuite înfipt cu bestialitate în cremă divină de lămâie :).

9.JPG

Cu drag,

La Gourmandise MousseAdina

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s