Aluaturi sărate

Grisine pufoase și pizza

M-am tot gândit cum să traduc ”breadsticks” în limba română și nu am reușit să identific decât o traducere apropiată, respectiv cea de grisine. În fond, cam asta și sunt doar că nu le coc suficient pentru a se întări și a căpăta textura specifică unei grisine. Eu ador această rețetă și mereu când fac breadsticks, profit de ocazie și fac și pizza. Ies două bucăți de regulă, în funcție de cum împart aluatul. Din această rețetă îmi ies 10-12 grisine de 20 cm lungime și 2 bucăți de pizza de 26 cm diametru. Nu vă puteți imagina cât de simplu se pregătesc cele două produse, așa că stați alături de mine să vedeți și vă asigur că, dacă încercați măcar o dată această rețetă, vă veți îndrăgosti de ea și o veți repeta.

01.JPGIngrediente:

Pentru aluatul de grisine și pizza:

  • 500 gr făină albă pentru pizza (tip 550)
  • 1 plic de drojdie uscată instant
  • 12 gr sare
  • 12 gr zahăr alb
  • 60 ml ulei de măsline extravirgin
  • 300 ml apă călduță
  • 1 lgț rasă condiment pentru pizza

Pentru grisine veți mai avea nevoie de 2 linguri de griș și, opțional, semințe de care doriți. Eu am folosit semințe de susan negru.

Pentru pizza am folosit mozzarella proaspătă, sos de roșii, carpaccio de trufe, provoleta, jamon serrano, chorizo, mălai grisat.

02.JPGPentru sosul de roșii:

  • 1 conservă de roșii cubulețe de foarte bună calitate
  • 4 căței de usturoi tăiați felii
  • 30 ml ulei de măsline extravirgin cu busuioc
  • 2 lgț rase de zahăr brun
  • Sare și piper negru după gust
  • 1 lgț rasă condiment pentru pizza

Mod de preparare:

Aluatul de grisine și pizza:

  1. Se pun toate ingredientele în bolul unui mixer (la care s-a atașat cârligul pentru frământare) și se frământă timp de 10 minute.
  2. Se pune la dospit (într-un loc cald) într-un recipient adânc uns cu ulei de măsline, acoperit cu folie alimentară și se lasă până își dublează volumul. La mine a durat 25 de minute.
  3. Aluatul se împarte în două părți egale. Jumătate din cantitate se rulează ca un sul gros, din care se taie 12 bucăți, cărora li se dă forma unor grisine. Se trec prin griș și se presară semințe de susan negru (opțional). Se acoperă cu un șervet curat și se mai lasă la crescut 15 minute.
  4. Cuptorul se preîncălzește la 200°C, funcția pentru pizza (cu ventilație). Se coc 10-12 minute, în funcție de cât de pufoase le doriți. Se scot pe un grătar de răcire și se lasă la răcit complet. Se păstrează câteva zile într-un recipient închis ermetic.

Sosul de roșii:

Se călește usturoiul în uleiul de măsline încins. Se adaugă sare, piper, zahărul și condimentul pentru pizza și se lasă la foc mediu până se leagă un sos mai dens. Va avea consistența unei salsa de roșii, nu chiar a unui sos fin. Mie așa îmi place, iar ceea ce rămâne poate servi drept sos pentru grisine.

Pizza:

Aluatul rămas se împarte și el în 2 și se dă, din mână, formă rotundă, lăsând marginile mai groase. Se presară masa de lucru cu mălai grisat.

Se pune în tava specială pentru pizza dacă aveți/ piatră sau într-o tavă de cuptor tapetată cu hârtie de copt sau foaie de silicon. Se unge suprafața cu sosul/ salsa de roșii, se pun bucăți de mozzarella și felii de trufe sau orice alte îngrediente doriți. Soțului meu i-am făcut o pizza pe care am pus sos de roșii, mozzarella, provoleta, jamon serrano și chorizo. A rezultat un fel de quatro stagioni, doar că nu în stilul clasic :). Fiecare pizza se coace 10 minute la 215°C, funcția pentru pizza (cu ventilație de jos).

Dacă nu faceți pizza imediat, puteți păstra la rece aluatul.

01.JPG

03.JPG

04.JPG

DSC_0127.JPG

Cu drag,

La Gourmandise MousseAdina

1 thought on “Grisine pufoase și pizza”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s