Ispite dulci de toate felurile, Rețete de Crăciun

Fursecuri fragede cu dulceață de caise

Mi-au cerut dragele mele gourmandise o rețetă de fursecuri fragede care să poată fi făcute în joacă, alături de copii. M-am tot gândit la o rețetă ușor de executat, dar care să dea naștere unor fursecuri savuroase, din acelea care se topesc efectiv în gură. Planul mi-a ieșit, motiv pentru care mă bucur să împărtășesc cu voi această rețetă pe care o voi face din nou de Crăciun…atunci, însă, cu mai multe ”zorzoane”. Eu am ales să le lipesc între ele cu dulceață de caise, fiind ușor acrișoară, m-am gândit că va crea un echilibru perfect cu dulceața fursecului (la cantitatea de zahăr pe care am pus-o eu – 230 gr). Așadar, vă recomand să decideți înainte de a purcede la treabă ce tip de dulceață veți folosi, pentru a nu exista riscul să iasă prea dulci. În altă ordine de idei, aceste fursecuri pot fi decupate și cu forme mai mici și trecute jumătate prin ciocolată topită, iar apoi decorate cu diverse nebunii colorate care se găsesc, din belșug, pe piață… mai ales dacă executați rețeta alături de copii, pentru care acest gen de decor este fascinant.

Mai fac o precizare importantă legată de cantitatea rezultată: eu am decupat fursecurile cu un cerc de inox rotund cu diametru de 8 cm și cu o formă metalică de inimioară de aceeași dimensiune și mi-au ieșit 36 de bucăți (lipite – 18). Cred, totuși, că pot fi decupate și cu forme mai mici, îndeosebi de sărbători, când masa este plină și de alte produse dulci.

02.JPGIngrediente:

 • 300 gr făină albă 000
 • 100 gr făină de migdale/ alune de pădure (decojite)
 • 150-230 gr zahăr tos (în funcție de umplutura pentru care optați)
 • 200 gr unt rece 82% grăsime
 • 2 lg apă rece
 • 1 lgț coajă rasă de portocale
 • Esență de vanilie q.s.
 • Dulceața preferată q.s.
 • Zahăr pudră vanilat q.s.

Mod de preparare:

 1. Se pun în vasul robotului cu lama S sau în Thermomix toate ingredientele și se mixează până rezultă o masă de aluat compactă. I se dă forma unei bile, se acoperă cu folie alimentară și se dă la rece 30 de minute.
 2. Cuptorul se preîncălzește la 175°C; se tapetează cu hârtie de copt 3 tăvi mari de cuptor.
 3. Aluatul se întinde la grosimea dorită, de preferat între două coli de hârtie pergament, și se decupează fursecurile, utilizând forme în dimensiunile dorite.
 4. Se așază cu spații mici între ele, în tăvi, și se coc cca 10 min. Nu trebuie să se maronizeze.
 5. Se scot pe un grătar de răcire, iar după ce sunt complet reci, se trece la umplerea lor. Se pudrează cu zahăr pudră.
 6. Se păstrează într-un recipient închis ermetic.

04.JPG

Cu drag,

La Gourmandise MousseAdina

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s