Gustul copilăriei. Amintiri culinare dulci, Ispite dulci de toate felurile

Clătite cu brânză de vaci și stafide, scăldate în sos de vanilie

M-am întors recent din concediul petrecut acasă, la Satu Mare, locul de care mă leagă foarte multe amintiri frumoase și tare dragi mie. Cum amintirile sunt de mai multe tipuri, printre ele își vor face mereu loc și unele culinare, așa este viața. Cred că acesta este cazul și celor mai puțin gurmanzi, de cei ca mine nu mai zic nimic:). Gustul, similar mirosului, evocă și trezește amintiri, aduce în prim-planul memoriei clipe cândva trăite. Eram în liceu când s-a deschis un bistro în Satu Mare care a devenit în scurt timp preferatul meu. Meniul era unul de bază, axat însă pe diferite feluri de pizza. În meniul cu deserturi erau – și încă sunt – prezente clătitele cu brânză dulce de vaci, stafide și sos de vanilie. Cum nu am apucat să comand și acest desert la ultima comandă (am optat pentru ceva ce nu fac acasă) și cum pofta creștea de la o zi la alta, iar gândul zbura mereu către acele clătite, am dat curs poftelor și a ieșit ceea ce vedeți în poze. Fac rar clătite, șnițele și sarmale. Îmi place să le devorez pe toate, dar la fel de mult evit să le prepar. Nu am un motiv anume, pur și simplu nu mă pasionează prepararea lor. Însă și când le vine rândul… 🙂 Clătitele acestea cu brânză fac parte, cumva, din copilăria multor persoane și sunt un etalon în palmaresul gospodinelor. Se prepară ușor și sunt îndrăgite, cred, de multă lume. Dacă trebuie să asociez amintiri dulci cu copilăria mea, îmi vin în minte vreo 4 deserturi, printre care și clătitele cu brânză și stafide. Mi le făcea și mama, însă sub formă de budincă, la cuptor. Ah, ce nebunie!

Ingrediente (6 bucăți/ 20 cm fiecare):

Clătite: 100 gr făină albă, 1 ou (M), 200 ml lapte, 50 ml apă minerală, 50 gr unt topit și răcorit, 1 praf de sare, puțin ulei pentru uns tigaia.

Umplutura de brânză: 400 gr brânză de vaci (bine scursă), 4-6 linguri zahăr tos (în funcție de preferințe), 2 pliculețe zahăr vanilat, coajă rasă de lămâie și/ sau portocală (după gust), 50 gr stafide înmuiate în rom (pentru cca 2 ore).

Sosul de vanilie: 250 ml lapte gras, 50 gr gălbenuș, 50 gr zahăr tos, semințele de la 1/2 baton de vanilie.

Mod de preparare:

Clătitele: Se bat ouăle cu telul, se adaugă laptele și apa minerală, se amestecă, apoi se adaugă, treptat, făina și se amestecă bine, cu atenție să nu facă cocoloașe. Se adaugă untul și sarea, se amestecă bine. Se lasă să stea 1 oră la temperatura camerei. După acest timp, se unge tigaia (de 20 cm) pentru clătite cu puțin ulei, se lasă bine la încins, apoi se coc clătitele pe rând.

Umplutura de brânză: Se pregătește în timp ce se coc clătitele. Se amestecă brânza cu zahărul și zahărul vanilat, cu o furculiță, până devine omogenă. Se adaugă coaja/ cojile rase de lămâie/ portocală (eu pun din ambele) și stafidele scurse de rom.

Sosul de vanilie: Se pun laptele și semințele din batonul de vanilie într-o crăticioară, se aduce laptele la punctul de fierbere. În alt bol se freacă gălbenușurile cu zahărul, apoi se toarnă laptele fierbinte în fir subțire, se amestecă viguros cu telul. Compoziția se toarnă înapoi în crăticioară și, cu o spatulă de silicon, se amestecă constant, până ajunge la 83-85°C (eu mă opresc la 83-84°C). Dacă nu aveți termometru, trebuie să fiți atenți la sos să nu se taie (brânzească). Amestecați continuu, până se îngroașă ușor și ”îmbracă” spatula.

Asamblare: Fiecare clătită se umple cu cremă de brânză, se împăturește după preferințe (pachețele, evantai, rulou), se așază în farfurie și se servește cu sos de vanilie (cald sau rece). Se decorează după preferințe, eu am decorat cu căpșune liofilizate și bezele.

Cu drag,

La Gourmandise MousseAdina

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s