”Hrana să vă fie medicament, nu medicamentul hrană!” (Hipocrate)
Preparat de post. Fără gluten.
Ieri am fost în vizită la http://www.eldorplant.ro/ și mi-am umplut traista cu multe bunătăți. Dacă știți bucuria unui copil când vede înghețata, vă puteți imagina că starea prin care am trecut eu în acele momente era similară. Să iau și vlăstari de floarea soarelui și de mazăre, ba să iau și de lucernă, dar ia să iau eu și iarbă și….ce-i cu sorizul? Ia să punem și un soriz, dar n-ajunge doar grișul, vreau și crupe, ah!, dar ce este și cu crackerși aceia minunați?! Și tot așa vreo 40 de minute. M-am băgat și-n frigider și nu m-am lăsat până nu l-am golit. Mergeam pe stradă, cu mâinile pline, și emanam fericire, lucru care, by the way, se transmite. Zâmbetul de pe o mimică deja radiantă atrăgea la rândul său alte zâmbete. A fost și un experiment social dacă stau să mă gândesc mai bine :).
Venită acasă, deși cam târziu în seară, am și trecut la treabă. Mă mâncau palmele să mă apuc de ceva și am dat drumul la un pilaf pe care l-am savurat după orele 22:00. Total neobișnuit pentru un obsedat de carbohidrați (mai ales ingerați seara) ca mine. Nu am niciun regret, în schimb. Soțul meu îmi dădea și el târcoale și, deși cinase cu ceva timp în urmă, și-a umplut farfuria și am savurat împreună o cină de minune. Cu pilaf de soriz și salată, de data asta fără pic de carne. Și mulți vlăstari minunați de la http://www.eldorplant.ro/, care ”înseamnă, în primul rând, sănătate”. Un motto cu care sunt perfect de acord!
Sorizul este o formă de sorg cu boabe, asemănător cu orezul, o cereală fără gluten, potrivită celiacilor (mai multe detalii găsiți aici: https://agrointel.ro/74214/ce-este-sorizul-si-de-ce-il-cultiva-fermierii-din-republica-moldova/).
N.B. La finalul rețetei găsiți și linkurile magazinelor de unde m-am aprovizionat.
Dacă v-am trezit interesul, vă invit să citiți rețeta, în speranța că vă voi convinge să o și încercați!
Ingrediente (6-8 porții):
- 400 gr de crupe de soriz (am folosit de la BioEm)
- 1 morcov mare
- 4 ciuperci champignon medii
- 2 fire de ceapă verde
- 30 ml ulei cu trufe negre
- 2 l apă/ supă de legume
- Sare și piper după gust
- 1 lgț rasă de turmeric
- 1 lgț rasă de pudră de usturoi
- 1 lg rasă fulgi de ceapă
- Decor și servire: vlăstari de lucernă, mazăre, trifoi, ridiche și floarea soarelui, roșii cherry
Mod de prepapare:
- Ceapa verde se toacă rondele, morcovii și ciupercile cubulețe micuțe de tot :).
- Se încinge uleiul de trufe și se călesc până se înmoaie cele de mai sus.
- Se adaugă și sorizul clătit bine în prealabil și se prăjește și el vreo 5 minute, amestecându-se des.
- Se toarnă apa sau supa de legume, se condimentează și se lasă la fiert cca 40-50 de minute până când lichidul este absorbit complet și sorizul fiert. Se mai adaugă apă/ supă de legume dacă mai este necesar.
- Se montează în farfurie cu ajutorul unui cerc de inox special pentru plating, se stropește cu ulei de trufe și se decorează cu vlăstari după preferințe.
- Este un preparat absolut genial, iar vlăstarii au un aport inestimabil de nutrienți.
AICI găsiți produsele:
- Vlăstarii și sorizul: http://www.eldorplant.ro/
- Uleiul de trufe: https://www.trufex.ro/
Nu uitați: Mens sana in corpore sano!
Cu drag,
La Gourmandise MousseAdina