Vițelul cu legume în sos de bere se numără printre felurile noastre principale favorite. Este moale, aromat și foarte consistent. Nu vă mai spun cât de bine îi șade în farfurie alături de un piure bun, adevărat, cu mult unt și alături de niște castraveciori murați (făcuți de socrii mei). La noi în casă nu s-a prea mâncat vită, așa că nu sunt ahtiată după această carne, iar de vita în sânge nici nu poate fi vorba și sunt conștientă acum că îmi pot sări toții chefii la gât cu apelative de la ”ignorant” la ”lipsit de cultură gastronomică”, dar asta este. Am încercat-o în fel și chip și la restaurante de mare fiță din străinătate unde se servește o carne ca-n povești, dar tot nu s-a prins de mine gustul. Mi-a plăcut de Adi Hădean la ultima ediție a Foodbloggers Conference, fiindcă a zis-o pe șleau: măi, oameni buni, dacă voi vreți să mâncați carne talpă, este alegerea voastră! Bravo, Adi, în sfârșit există un chef care nu condamnă ignoranții ca mine :)).
Revenind la rumegătoarea de azi, ea este chiar opusul celor de mai sus. Este fragedă, slowly cooked cum ar zice americanu și aduce a ”acasă”. Eminescu să mă judece dacă ăsta-i gustul meu! Ce să fac?! Dacă și voi sunteți în asentimentul meu și vreți o carne bine gătită, lent, atunci tocana asta de aici, o treabă zău, tare serioasă, este perfectă!
Ingrediente:
- 1 kg carne de vițel (bucăți fără os)
- 8 șalote curățate și lăsate întregi
- 1 bucată de fenicul
- 1 fir de praz
- 2 tije de țelină apio
- 2 morcovi mari
- 1 rădăcină de păstârnac mare
- 2 crenguțe de cimbru uscat
- 500 ml bere neagră
- 50 ml ulei de rapiță
- Sare și piper după gust
- 1 lgț boia afumată
- 1 legătură mare de pătrunjel tocat mărunt
Mod de preparare:
- Cuptorul se preîncălzește la 150-60°C.
- Cepele se curăță și se lasă întregi. Restul legumelor se toaletează și se taie felii groase.
- În uleiul încins, se sotează feniculul, prazul, salotele, apoi se adaugă morcovii și păstârnacul și se sotează în continuare.
- Se adaugă și carnea tăiată bucăți medii, crenguțele de cimbru și condimentele. Se călește și ea până este rumenită pe toate părțile.
- Se adaugă berea și se acoperă cratița cu un capac; apoi se introduce în cuptor și se lasă cca 90-120 de minute (în funcție de frăgezimea cărnii). După 90 de minute, se îndepărtează capacul pentru a scădea sosul.
- La final, după ce se scoate cratița din cuptor, se presară pătrunjelul tocat.
- Se servește cu piure sau paste (penne/ fusilli/ farfalle etc.).
- Este o tocană delicioasă!
Cu drag,
La Gourmandise MousseAdina