Cu feniculul treaba stă în felul următor: fie îți place, fie îl detești, fie încerci să-l iubești, dar numai după mai multe încercări și poate la câțiva ani distanță, când oricum gustul suferă o modificare. Chestia asta este chiar adevărată, eu însămi experimentând-o cu un număr de ingrediente care îmi displăceau odinioară (printre care și feniculul, având în vedere că primul nostru rendez-vous nu a fost cel mai plăcut).
Pe Sabrina Ghayour o consider o talentată în arta culinară, iar cartea ei, Persiana, este o sursă nemaipomenită de idei dintre cele mai încântătoare. Aici, am dat peste rețeta pe care o prezint astăzi, la care eu am făcut mici ajustări, astfel încât salata finală să fie fidelă gustului meu. Primul meu tratat de gastronomie persană a fost achiziționat în facultate, este fabulos de cuprinzător, și stă mărturie multora dintre ideile culinare care mă bântuie deseori. Odinioară, testam multe rețete persane și îmi amintesc momentul de fericire maximă care mă însoțea pe parcursul savurării preparatelor rezultate. Astăzi, timpul redus și multitudinea de idei nu-mi mai permit să zăbovesc în bucătăria unei țări anume, așă că….mă plimb ”prin lume” și adun rețete cât mai diverse. Fidelă voi rămâne mereu, în schimb, gastronomiei orientale și celei mediteraneene, pe ambele adorându-le în aceeași proporție. Rețeta de față nu face neapărat parte din repertoriul gastronomiei persane, însă conține câteva dintre ingredientele care o fac demnă de adopție: rodia, mărarul, lămâia. Acum, că mă uit la poze, realizez că ar merge și câteva nuci pecane rumenite. O voi încerca data viitoare în noua variantă iscodită de imaginația mea neastâmpărată ;).
Ingrediente (4 persoane ca aperitiv):
- 2 rădăcini de fenicul
- Sucul de la 1 lămâie
- 3 mere roșii ferme sau golden delicious dacă doriți o notă mai parfumată
- ½ legătură mărar proaspăt (tocat mărunt) sau 1 lgț mărar uscat
- ½ rodie
- Ulei de măsline IONIS
- Sare și piper negru după gust
Mod de preparare:
- Feniculul se spală și se dă pe răzătoarea cu lamă dreaptă (mandolină) sau se taie în felii foarte subțiri; se stropește cu puțin suc de lămâie.
- Merele se spală, se taie în două, li se scot sâmburii și se feliază.
- Mărarul se toacă mărunt. Se amestecă feniculul cu merele si mărarul.
- Din sucul de lămâie, ulei de măsline, sare și piper se realizează un dressing care se toarnă peste amestecul de mai sus. La final, se presară sâmburii de rodie.
- Se servește fără niciun scepticism, este delicioasă! Semnat: un ex-hater de fenicul! 🙂
Cu drag,
La Gourmandise MousseAdina