Supe&Ciorbe

Tarator – supă rece de iaurt și castraveți în stil bulgăresc

În Bulgaria am fost de câteva ori până acum și voi mai merge pentru că îmi place tot ce am vizitat. De la concediul de vară la Nisipurile de Aur, până la concediul de iarnă (schi la Bansko) sau o ieșire de weekend în frumosul Veliko Tărnovo, am rămas cu impresii și amintiri plăcute.

Printre acestea și mireasma nelipsită de trandafiri, am rămas cu amintirea răcoroasă a unei supe delicioase, servită rece, undeva pe malul mării, pe numele său tarator. Supa de castraveți cu iaurt tradițional, mărar și nucă este o specialitate a bucătăriei bulgărești și merge de minune în zilele toride care au pus stăpânire pe noi.

Tarator este un preparat care nu necesită timp de pregătire îndelungat și este alcătuit din iaurt, castraveți, usturoi, nuci, mărar, ulei și apă rece.

Această supă este prezentă și în bucătăria altor țări, precum Macedonia, Serbia, Turcia, Grecia, Albania, Cipru și Iran. Varianta bulgărească are o notă aparte, având în vedere că în prepararea sa se folosește iaurt bulgăresc, faimos pentru gustul său unic. Secretul acestui iaurt constă în bacteria specifică, i.e. Lactobacillus Bulgaricus, care produce fermentația laptelui și conferă gustul specific.

Recunosc că, în lipsa acestui iaurt, am optat pentru un iaurt gras, grecesc, de la KOLIOS (mi se pare ideal) și a ieșit o nebunie!

tarator2.jpgIngrediente (4 porții):

 • 600 gr iaurt KOLIOS
 • 500 ml apă rece
 • 250 gr castraveți (cântăriți după decojire)
 • 100 gr nucă (tocată grosier)
 • 25 gr mărar (tocat mărunt)
 • 30 ml ulei de măsline extravirgin IONIS
 • 1 cățel de usturoi (dat de răzătoarea fină sau pisat)
 • Sare și piper negru proaspăt măcinat – după gust

Mod de preparare:

 1. Castraveții se decojesc și se dau pe răzătoarea mare. Se lasă 5 minute, apoi se scurg de apa lăsată.
 2. Iaurtul se amestecă cu apa rece, castraveții scurși, precum și cu restul ingredientelor, apoi se condimentează cu sare și piper după gust.
 3. Se decorează după preferințe și se servește rece. Recunosc, merge și o pită bună, caldă, să fie un contrast ucigător!

tarator1

Cu drag,

La Gourmandise MousseAdina

1 thought on “Tarator – supă rece de iaurt și castraveți în stil bulgăresc”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s