Aperitive sau fingerfood, Veggies

Salată bulgărească Snezhanka

Tot din categoria ”în Bulgaria am fost de câteva ori până acum și voi mai merge pentru că îmi place tot ce am vizitat. De la concediul de vară la Nisipurile de Aur, până la concediul de iarnă (schi la Bansko) sau o ieșire de weekend în frumosul Veliko Tarnovo, am rămas cu impresii și amintiri plăcute” face parte și această salată răcoritoare și delicioasă.

La fel ca supa Tarator, salata mi-a ieșit în cale tot prin Nisipurile de Aur, acum câțiva ani, și m-a cucerit din primă pentru că nu văd de ce să fi fost altfel. Are multe în comun cu varianta sa din Iran, mast-o-khiar, un sos pe care îl ador, așa m-am îndrăgostit de ea incontestabil.

Eu o servesc în zilele fără carne alături de o lipie turcească prăjită sau în zilele ”carnivore”, alături de un grătar de pui. Cu porc nu-mi cade prea bine pentru că este prea multă grăsime dintr-o dată în această combinație, dar nu spun că nu merge. Și dorada sau alt pește cred că ar face o pereche bună cu această salată.

Salata snezhanka este, practic, înrudită cu supa tarator prezentată aici: Tarator – supă rece de iaurt și castraveți în stil bulgăresc, doar că se prezintă în varianta sa ”uscată”/ ”seacă”, însă la fel de delicioasă. Este albă ca zăpada, gingașă, așa cum sugerează și numele său.

SALATA.jpgIngrediente (4 porții):

  • 800 gr iaurt bulgăresc scurs sau iaurt grecesc 10% grăsime
  • 4 castraveți cornișoni sau 1 castravete Fabio
  • ½ legătură mărar (tocat mărunt)
  • 80 gr nucă pisată
  • 40 ml ulei de măsline extravirgin
  • 2 căței de usturoi pisați
  • Sare și piper după gust

Mod de preparare:

  1. Castraveții se taie fin de tot sau se dau pe răzătoarea cu găuri mari și se scurg de apa lăsată.
  2. Restul ingredientelor se amestecă, se adaugă și castraveții și se condimentează după gust.
  3. Se montează în farfurie sub forma unor mici bulgărași care se realizează ușor, prin utilizarea, la porționare, a lingurii pentru înghețată. Se decorează cu mărar, nucă pisată sau orice altceva vă inspiră și vă aduce bucurie vizuală.

sSN SALAD1.jpg

Cu drag,

La Gourmandise MousseAdina

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s