Feluri principale, Paste și alte cereale

Pilaf cu bureți, morcovi și cașcaval

”Două lucruri îmi mișcă inima, cu admirație și uimire, cu cât reflectez la ele mai des și mai temeinic: cerul înstelat de deasupra mea și legea morală din mine”. (I. Kant)

Am ales acest citat pentru că este ziua de Crăciun, iar eu, cu maxim devotament și dragoste pentru acest pui al meu, cartea mea virtuală cu rețete, pe care o ”răsfoiți” și voi, pun datoria mai presus de orice. În timpul meu liber, încerc să vă dăruiesc și vouă, celor interesați, din pasiunea mea și toate cunoștințele pe care le-am acumulat până acum în domeniul culinar. Și o fac cu sinceritate și dăruire. Pentru unii contează, dar mai ales pentru mine…știind că duc această misiune la nivelul pe care mi l-am autoimpus. Încă nu am ajuns acolo, dar cele cca 60 de ore petrecute la muncă în 5 zile din săptămână, unde sunt un alt om, într-un alt film, într-un cu totul alt domeniu, mă fac să am mult prea puțin timp pentru îndeletnicirea adorabilă din aceste momente.

Cu toate acestea, voi continua acest proiect, un loc în care voi aduce și în viitor rețete deosebite, unele mai simple, altele mai complicate, dar toate gustoase, în stilul care mă reprezintă, cel mai adesea fusion.

Astăzi, vreau să vă prezint un preparat simplu, ușor de realizat, iubit de majoritatea oamenilor și prezent adeseori pe mesele românilor: pilaful. Socrii mei dragi au grijă să ne aprovizioneze cu bureți (ciuperci), pe care îi primim gata opăriți și congelați. Nu-mi rămâne decât să îi valorific într-un preparat gustos. Asta am încercat să fac și de data aceasta :). Eu zic că mi-a reușit! PS: am ales să-l prepar pe aragaz, nu la cuptor, fiindcă acesta era deja ocupat cu alte bunătăți :).

01.JPGIngrediente (10 porții):

  • 500 gr orez
  • 500 gr bureți sau alte ciuperci (opărite sau proaspete)
  • Aprox. 1500 ml supă de pui/ legume/ apă (dar gustul nu va fi același)
  • 150 gr unt 82%
  • 200 gr morcov (tăiat cubulețe)
  • 1 ceapă medie (tocată mărunt)
  • 150 gr cașcaval
  • Sare, piper după gust
  • 1/4 lgț fulgi de chili (opțional)
  • 1 legătură mică de pătrunjel (tocat mărunt)
  • Decor: vlăstarii doriți (opțional)

Mod de preparare:

  1. Ceapa se înăbușă în 100 gr unt, se adaugă morcovii și ciupercile scurse bine (tăiate după preferințe) și se înăbușă și ele.
  2. Se adaugă orezul spălat în prealabil, se înăbușă 1-2 minute, alături de ingredientele de mai sus, apoi se adaugă supa și condimentele.
  3. Se lasă la fiert, la foc mic, până când orezul a absorbit aproape toată cantitatea de lichid. Dacă orezul nu este fiert, iar lichidul s-a absorbit deja, mai puteți completa cu supă (asta depinde de tipul de orez folosit). Nu permiteți însă absorbirea completă a lichidului dacă doriți un pilaf cremos (noi așa îl preferăm și cred că așa este bun).
  4. Spre final, în ultimele minute de preparare, se adaugă cașcavalul dat pe răzătorea cu găuri mari, acesta se va topi și va da un plus de savoare pilafului.
  5. La final, după ce s-a stins focul, se adaugă restul cantității de unt și pătrunjelul și se amestecă ușor, pentru încorporare.
  6. Se decorează cu vlăstari. L-am servit cu o salată de sfeclă cu hrean. Ne-am lins pe degete, pe cuvânt!

Sfat: Dacă aveți prin frigider o bucată de pui rotisat sau gătit altfel, care nu vă mai surâde, o puteți tăia bucăți și adăuga în pilaf când este aproape gata. Astfel, evitați aruncarea cărnii și faceți din pilaf un fel și mai sățios. 

04.JPG

Cu drag, 

La Gourmandise MousseAdina

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s