Garnituri și alte însoțitoare

Cartofi roșii și dulci la cuptor

Ce aș putea să vă povestesc despre această garnitură în afară de faptul că este ridicol se simplu de preparat, că este al naibii de gustoasă și că vă face să dați instantaneu uitării caloriile?! Aceleași principii guvernează și sosul alăturat, realizat din smântână grasă și usturoi. Ce foie gras, ce vită sous-vide, ce mistreț sau cerb? Cartofu-i baza!

C1

Ingrediente (4 porții):

 • 1 kg cartofi roșii
 • 3 cartofi dulci mari
 • 1/2 ardei iute roșu
 • 50 ml ulei de măsline Ionis
 • Condimente după gust: fulgi de sare (eu folosesc Maldon), piper negru, usturoi granulat, cimbru, boia fumată și orice altceva mai doriți, în cantități după gust
 • 2 lg pătrunjel proaspăt tocat mărunt
 • 200 gr smântână de 20-30 % grăsime
 • 2 căței de usturoi

Mod de preparare:

 1. Cuptorul se preîncălzește la 190°C, funcția de coacere sus+jos. Se tapetează cu hârtie de copt o tavă mare.
 2. Pentru sos, se dă pe răzătoarea fină usturoiul care se amestecă apoi cu smântâna. Sosul se dă la rece până la servire.
 3. Cartofii se spală bine și se taie în patru. Puteți opta pentru a-i decoji sau nu (sunt mai gustoși în coajă). Se țin într-un vas cu apă fierbinte timp de 10 minute. Se strecoară, se usucă cu un șervet de bucătărie și se pun într-un bol. Se pun separat cartofii roșii și cei dulci.
 4. Într-un alt bol, se face un mix din ulei și toate condimentele. Se împarte în mod egal și se toarnă peste cartofi. Se amestecă bine pentru o acoperire uniformă.
 5. Întâi se pun în tavă, într-un singur strat, cartofii roșii și se dau la cuptor pentru 20 de minute. După acest timp, se adaugă și cartofii dulci și se lasă la cuptor până sunt bine pătrunse ambele soiuri. În ultimele 5 minute, se setează funcția de grill a cuptorului.
 6. Se scot pe o farfurie, se presară pătrunjelul tocat și se servesc fierbinți, alături de sosul de smântână și usturoi.
 7. Sunt delicioși alături de o salată Fattoush (vezi rețeta aici: Salată Fattoush).

C2.JPG

Cu drag,

MousseAdina

2 thoughts on “Cartofi roșii și dulci la cuptor”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s