Pasca tradițională cu brânză dulce și stafide nu mai are nevoie de absolut nicio prezentare. Este o mare artistă și cred că s-ar simți ofensată dacă aș începe să o prezint, ca și când nu ar fi cunoscută deja de întreaga țară. Rețeta mea are la bază un aluat de coconac, făcut cu ouă de țară, care este…exact așa cum trebuie să fie, galben, gustos, aromat și cu desprindere în fâșii. Pentru că se apropie, cu pași timizi, dar siguri, sărbătoarea Învierii Domnului, vă las și rețeta mea a acestui clasic delicios. La noi în familie, sărbătorile nu mai sunt, de foarte mulți ani, despre mangiare fără limită. Pregătim mâncare ca pentru două zile normale, nu ca pentru 1 lună, și avem grijă să gustăm musai, musai, din preparate tradiționale, mă rog, o parte din ele. Deci, suntem selectivi în alcătuirea meniului, fără să facem excese. Tradițiile sunt foarte importante pentru noi, atât cele cultural-religioase, cât și cele gastronomice. Dacă aș avea copii, aș vrea să îi trimit în viață cu toate aceste valori care ne definesc ca popor, în final, aceste tradiții ce alcătuiesc, pe lângă alte valori de bază, esența românității așa cum o percep eu, un om modern, cu puternice valențe de soție tradițională și, posibil-probabil, mamă cloșcă :)). Cum nu știu dacă voi avea copii, lansez în eter aceste tradiții pentru tot cei interesați și o fac cu mare drag, vă asigur de acest lucru!
Ingrediente (pască coaptă în tavă rotundă de 26 cm):
Pentru aluat:
- 500 gr făină pentru cozonac
- 23 gr drojdie proaspătă
- 150 gr lapte integral
- 3 ouă mici
- 100 gr unt 82% (topit și răcit)
- 100 gr ulei
- 7 gr sare
- 100 gr zahăr tos
- 30 gr zahăr vanilat
- Coajă rasă de portocale + lămâie
Pentru umplutura de brânză:
- 500 gr brânză de vaci bine scursă de zer (de la Pilos cu 9,7% grăsime sau de la Solomonescu, asta dacă nu găsiți brânză de la țărani)
- 60 gr unt 82% (la temperatura camerei)
- 50 gr făină
- 100 gr zahăr sau după gust
- 100 gr smântână grasă 35% (am folosit de la Lăptăria cu Caimac)
- 2 ouă medii (cca 100 gr)
- 100 gr stafide (hidratate în rom Stroh peste noapte)
- 1/2 linguriță coajă rasă de lămâie
Pentru uns pasca: 1 gălbenuș + 1 lingură lapte
Mod de preparare:
Aluatul de cozonac:
- Se face o maia din 50 ml lapte călduț+1 lingură de zahăr+ drojdia. Se acoperă cu folie alimentară și se lasă la dospit, într-un loc cald, cca 25-30 minute.
- Restul laptelui se încălzește cu zahărul tos și zahărul vanilat pentru ca acestea să se topească. Se lasă la răcorit.
- În bolul mixerului, la care s-a atașat cârligul pentru frământare, se pun: făina cernută, maiaua, ouăle, uleiul și untul, cojile rase, sarea, laptele + zahărul.
- Se începe procesul de frământare care va dura 20 minute.
- După frământare, aluatul se pune într-un vas uns cu puțin ulei, se acoperă cu folie alimentară și se lasă la dospit 1 oră, la 35°C (trebuie să-și dubleze volumul).
- După ce a dospit, se porționează în 3 părți: una pentru bază, alta pentru coronița împletită de pe margini și una mai mică pentru crucea împletită de deasupra.
Umplutura de brânză:
- Când se apropie termenul de finalizare a dospirii, ne putem apuca de realizarea umpluturii.
- Brânza se pasează cu o furculiță, apoi se amestecă cu restul ingredientelor și stafidele scurse de rom. La amestecare, se lucrează cu lingura, nu cu mixerul (dacă doriți varianta tradițională, cu bucăți de brânză etc.).
Asamblare și coacere:
- Cuptorul se preîncălzește la 175°C (funcție aer sus+jos).
- Se unge cu unt o tavă rotundă și se tapetează cu făină.
- Se întinde o parte de aluat în dimensiunea formei de copt și se pune la baza acesteia.
- Din a doua parte de aluat de întind fitile lungi care se împletesc în două sau trei, iar cununa rezultată se pune peste baza de aluat care este deja în tavă.
- În mijloc, se pune umplutura de brânză, iar deasupra ei, se pun celelalte două împletituri, în formă de cruce.
- Aluatul și compoziția de brânză se ung cu gălbenuș amestecat cu lapte.
- Se dă la copt pasca pentru cca 50-60 minute, se face testul cu scobitoarea. Dacă se maronizează prea tare, o puteți acoperi din acel moment cu folie de aluminiu. Atenție! Aluatul trebuie să fie copt, chiar dacă compoziția de brânză vi se pare nefăcută, ea se va întări când se răcește (regulă valabilă și la cheesecake!).
- Se scoate din cuptor și se lasă la răcit. Opțional, se poate pudra cu zahăr pudră vanilat.
- Pasca cu brânză se depozitează la frigider și se consumă în cca 5 zile de la producere. Poate fi și congelată.
Sărbători binecuvântate!
Cu drag,
La Gourmandise MousseAdina