Supe&Ciorbe

Supă cremă de usturoi copt

”În viitor ca și în trecut, arta culinară va exprima importanța pe care națiunile o acordă traiului bun și propriei lor identități” (Jacques Attali)

Cine știe cum a luat naștere această supă, în Spania cel mai probabil (Sopa de Ajo), cert este că diferite versiuni ale sale se regăsesc în multe dintre bucătăriile lumii (mai ales în Franța) și e bine că se întâmplă asta, având în vedere nu doar proprietățile de necontestat ale usturoiului, cât și gustul ei delicat, cu un umami deosebit. Nu am aprofundat subiectul, să vă spun drept, sau o variantă anume, așa cum fac în mod normal cu multe dintre preparatele de bază de la care pornesc cu interpretările mele, așa că am realizat propria-mi versiune cu ce m-a ajutat inspirația de moment și proviziile din casă. Știu că în unele locuri se pornește cu un roux, însă cartoful ajută în această situație, așa că am sărit peste răntaș. Să nu vă lăsați speriați de cantitatea de usturoi, la final veți savura o cremă cu note distincte, deloc deranjante! Dacă v-am stârnit interesul pentru această delicioasă licoare cremoasă, vă invit să o reproduceți. Vă asigur că merită și că este absolut delicioasă!

Ingrediente (4 porții):

 • 4 căciulii de usturoi (pentru copt) + cca 1 lingură ulei de măsline
 • 20 de căței de usturoi
 • 2 cartofi roșii medii
 • 1 ceapă albă mică (tocată mărunt)
 • 1 rădăcină mare de pătrunjel
 • 200 gr țelină
 • 1,6 l supă de pui/ legume
 • 1 crenguță cimbrișor
 • 200 ml smântână lichidă pentru gătit
 • Sare și piper după gust
 • 50 ml ulei de măsline
 • 1 lingură zeamă de lămâie (opțional)

Mod de preparare:

 1. Cuptorul se preîncălzește la 180°C. Căciuliilor de usturoi li se taie capacul de aprox. 1 deget grosime. Se stropesc cu ulei de măsline, se condimentează cu sare și piper și se coc timp de 40 minute. Se lasă la răcit, apoi se scot, individual, cățeii de usturoi.
 2. Între timp, se curăță cei 20 de căței de usturoi și se zdrobesc cu lama cuțitului. Cartofii, pătrunjelul și țelina se curăță de coajă și se taie brunoise.
 3. Se călește ceapa în uleiul de măsline până devine translucidă. Se adaugă tot usturoiul (cel crud și cel copt), cimbrișorul și sare; se călesc toate, la foc mic, 1 minut. Se adaugă și restul legumelor și se călesc și ele.
 4. Se adaugă supa de pui/ legume și se acoperă cu un capac. Se lasă la fiert, la foc mic/ mediu până când sunt fierte legumele. Se îndepărtează crenguța de cimbrișor și se pasează cu un mixer vertical.
 5. Se adaugă smântâna pentru gătit și se mai dă un clocot. Se condimentează cu sare și piper și zeama de lămâie.
 6. Se servește fierbinte, cu pâine prăjită. Eu am ornat fiecare porție de supă cu usturoi negru (confiat), perle de vinegretă cu trufe și vlăstari.

Cu drag,

La Gourmandise MousseAdina

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s