Gustul copilăriei. Amintiri culinare dulci

Cornulețe cu untură și borș, umplute cu magiun și nucă

Dacă este să mă întorc în timp și să numesc un produs emblematic pentru copilăria mea și perioada sărbătorilor de iarnă, gândul mă poartă și-mi readuce în prezent, mai vivace ca niciodată, gustul cornulețelor pe care le făceau mereu mătușile mele cu acest prilej. La noi în zonă, în Ardeal, borșul nu este un produs omniprezent în gospodării, dar am și sânge de moldoveancă, așa că la noi în casă s-a folosit borșul. Rețeta de astăzi este una cât se poate de simplă, inspirată din trecutul glorios al acestui delicat și savuros fursec românesc, ce inspiră tradiție și originalitate. Rezultă niște cornulețe fragede și delicioase care creează dependență!

Ingrediente (40-45 bucăți):

Aluat: 300 gr făină 000, 50 gr zahăr pudră, 120 ml borș (călduț), 120 gr untură, 4 gr drojdie uscată, 1 praf de sare, 1/2 linguriță coajă rasă de lămâie, 1/2 linguriță coajă rasă de portocală.

Umplutura: 180 gr magiun prune, 80 gr nucă coaptă și măcinată grosier, 50 gr zahăr pudră, puțină eșență de rom. Se amestecă toate ingredientele foarte bine.

Decor: Zahăr pudră vanilat

Mod de preparare:

Aluatul: Se amestecă făină cu untura, zahărul, sarea, drojdia și cojile de citrice, apoi se adaugă borșul și se frământă scurt până rezultă un aluat compact care nu se lipește de mâini. Se pune într-un vas, se acoperă cu folie alimentară și se lasă cca 30 minute la dospit, într-un loc cald.

Cuptorul se preîncălzește la 180°C. Se tapetează cu hârtie de copt 2 tăvi mari. Aluatul se împarte în două bucăți egale, se întinde între două coli de copt, se decupează cu un cerc/ formă rotundă de 26 cm, se îndepărtează marginile care se dau la o parte. Apoi se taie cu un cuțit ascuțit în 16 triunghiuri. La baza fiecărui triunghi se pune din umplutura de magiun și se rulează către vârf, se presează ușor să facă priză. Se așază fiecare cornuleț în tavă, se lasă puțină distanță între ele. Din resturile de aluat se formează o nouă bilă și se repetă operațiunea de mai sus. Ies în total între 40-45 cornulețe medii ca dimensiune, în funcție de grosimea cu care se întinde aluatul. Mie îmi place să iasă mai dolofane cornulețele, așa că nu întind extrem de subțire aluatul, dar nici foarte gros.

Se coc cca 20-25 minute. Imediat scoase din cuptor, se pudrează cu zahăr pudră vanilat din belșug sau se tăvălesc prin zahăr pudră, așa fierbinți cum sunt, astfel încât zahărul să le ”îmbrace” perfect în mantia albă. În teorie, se păstrează mult timp într-un recipient închis ermetic, în practică însă, sunt terminate în doi timpi și trei mișcări :)).

În caz că vă întrebați ce ”ierburi” apar în poze, vă mărturisesc că am presărat peste ele niște petale de flori comestibile uscate. Nu eram eu dacă nu-l enervam pe soțul meu cu asta, el fiind exasperat când vede microplante și alte ”buruieni” ca parte a decorului. Nah, nimeni nu-i perfect! :)))))

Cu drag,

La Gourmandise MousseAdina

Leave a comment