Smoothies. Fresh stuff și alte licori

Cafea turcească

Coffee should be black as hell, strong as death and sweet as love.”

“Cafeaua ar trebui să fie întunecată ca iadul, puternică ca moartea și dulce ca iubirea”. (proverb turcesc)

Primul lucru pe care îl fac atunci când aterizez la Istanbul, măcar o dată pe an, este de a bea o cafea turcească la nisip. Merg ca ghidată către Sultanahmet unde cafenelele îmbie trecătorii să guste din istoria fostului Imperiu. Îi mulțumesc și acum sultanului care a permis consumul de cafea, interzisă la început. Cafeaua turcească a făcut parte ani de zile din ritualul meu matinal, în facultate fiind singurul tip de cafea pe care îl consumam. Studiile mele în orientalistică m-au făcut să am contact cu tot ceea ce ține de istoria și cultura Orientului Mijlociu, iar eu am extins studiul și la gastronomia sa. Acum, privind în trecut, mă bucur mult că am căutat să aflu cât mai multe lucruri, secrete, mistere.

Revenind la Istanbul, tot ce pot să vă spun este că orașul de pe Bosfor este preferatul meu din câte am vizitat până acum. Se bate cot la cot cu Marrakechul, dar cred că acesta din urmă pierde totuși bătălia…La Istanbul am fost de mai multe, uneori am zăbovit, alteori am fost un meteorit și am mâncat un kebab pe fugă, în tranzit fiind spre o altă destinație. Dar nu a existat dată să aterizez pe Aeroportul International Atatürk și să nu profit de frumusețea acestui oraș seducător aflat într-un microcosmos al întâlnirii dintre mări, strâmtori și două mari continente: Europa și Asia. Povestea aceasta cu ”Istanbulul – o punte între Orient și Occident” ați auzit-o, probabil, de mult prea multe ori așa că nu voi poposi asupra ei. Dar este adevărată.

Iubesc cafeaua și cred că sunt o cafegie, așa că nu pot să nu am pe blog măcar o rețetă de preparare a ei. Acasă, nu o fac la nisip, dar merge de minune și pe aragaz. Este necesar însă să fie preparată într-un cezve (ibric de cupru). Dacă nu aveți, merge și un ibric normal, dar nu e chiar același lucru.

2

Ingrediente (2 porții):

  • 2 lingurițe de cafea [turcească] măcinată fin
  • 2 lingurițe de zahăr (opțional, dar recomandat)
  • 175 ml apă la temperatura camerei (puteți măsura și cu cele două cești de espresso în care veți savura cafeaua)

Mod de preparare:

  1. Se pregătesc ceșcuțele, să fie la îndemână.
  2. Se pune apa, cafeaua și zahărul în ibric (cezve) și se amestecă bine.
  3. Se pune ibricul pe foc și se lasă să dea în clocot cafeaua până se formează spumă la suprafață. Cezve se ia de pe foc, se toarnă în cești doar spuma, iar ibricul se readuce pe foc și se dă în clocot din nou (la foc mic).
  4. Se toarnă cafeaua în cești și se servește. Nouă ne place să o savurăm alături de niște lokum (rahat) de ciocolată sau cu petale mărunțite de trandafir.

1.JPG

Afiyet olsun!

Cu drag,

MousseAdina

Leave a comment