Aperitive sau fingerfood

Brownie cu unt de arahide, fructe seci și portocale confiate

În creionarea istoriei eu sunt o mână care ține stiloul…

Ieri am fost invitată la o zi de naștere, însă din cauza unui proiect de anvergură nu am reușit să fac un tort, deși tare mi-aș fi dorit. Cum, necum, să mă duc chiar fără nimic dulce nu se poate, ar fi fost ciudat…cel puțin pentru mine. Așa că am făcut acest brownie pe care îl ador. Să vă spun drept, această rețetă nu a fost gândită pentru a fi postată, așa că lipsește cu desăvârșire și photoshootingul care stă la bază oricărei postări de-ale mele, dar a fost atât de apreciat acest brownie, încât mă mulțumește ideea că va fi reprodus chiar și în lipsa unor fotografii profi 🙂 El își este suficient pentru a deveni atractiv papilelor gustative așa, suprins timid într-o poză cu telefonul :). Acum, să vă spun o chestie importantă, mai degrabă un sfat: este important să respectați rețeta în sensul folosirii ingredientelor menționate. Nu spun că nu puteți folosi zahăr alb sau cacao normală, însă rezultatul nu va fi același. De ce? Pentru că zahărul melasă are cu totul alt gust, deosebit, și conferă o altă aromă, savoare. La fel stă treaba și cu privire la cacao. Una-i una, alta-i alta :D. Eu fac teste până ajung să declar campion un produs, iar ceea ce postez, cu sau fără photoshooting, sunt produse la a căror finalitate am ajuns încercând diferite variante, proporții etc.. Vă doresc mult spor și vă rog să nu mă înjurați dacă dispare tava într-o clipă :).

Brownie cu unt de arahide

Ingrediente (tavă 29x29cm):

  • 250 gr ciocolată neagră 54%
  • 320 gr unt 82%
  • 200 gr zahăr brun melasă
  • 200 gr zahăr demerara
  • 6 ouă M
  • 70 gr făină 000
  • 45 gr cacao neagră (20-22%)
  • 1 linguriță rasă de praf de copt
  • 1 praf de sare
  • 150 gr nuci fructe seci (nucă/ alune/ nuci pecan) rumenite
  • 200 gr unt fin de arahide
  • 50 gr coajă confiată de portocale (cubulețe)
  • 50 gr arahide prăjite și rumenite

Mod de preparare:

Cuptorul se preîncălzește la 175°C. Tava se tapetează cu hârtie de copt. Eu recomand coacerea într-un cadru de inox dacă aveți, este cel mai simplu de manipulat ulterior, dar merge fără probleme și într-o tavă normală.

Ciocolata și untul se topesc pe bain-marie. Se lasă puțin la răcorit. Ouăle întregi se spumează cu zahărul până când își triplează volumul. Se amestecă apoi ușor cu compoziția de ciocolată și unt. Ingredientele uscate se amestecă (făină, cacao, sare, praf de copt) și se cern. Se încorporează în amestecul de mai sus, cu mișcări largi. La final, se adaugă fructele seci tocate grosier și coaja de portocală confiată. Se toarnă compoziția în tavă sau cadru, se nivelează și se adaugă din loc în loc untul de arahide. Mie mi se pare ușor de lucrat dacă îl puneți într-un poș pe care îl tăiați la capăt; astfel fac mici inserții de unt în compoziție. Cu vârful unui cuțit se creează valuri ici și colo, pentru un aspect marmorat. Se presară arahidele și se dă la cuptor. Timpul de coacere va varia în funcție de preferințele voastre, respectiv de rezultatul dorit. Eu l-am copt 25 minute și a rezultat un interior umed, pentru mine perfect. Ajută testul cu scobitoarea care nu trebuie să iasă uscată ca la un pandișpan, de exemplu. Trebuie să rămână urme de aluat pe ea.

Cu drag,

La Gourmandise MousseAdina

Leave a comment